Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-08-planimetria-pp-3

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11567 ⋅ Poprawnie: 46/75 [61%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 Z punktu leżącego na zewnątrz kąta ABC o mierze 46^{\circ} poprowadzono prostą równoległą do półprostej BA^{\rightarrow} oraz prostą prostopadłą do półprostej BC^{\rightarrow}.

Podaj miarę stopniową większego z kątów, pod jakimi przecinają się te proste.

Odpowiedź:
\alpha\ [^{\circ}]= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10480 ⋅ Poprawnie: 374/475 [78%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Suma miar kątów n kąta jest równa 5580^{\circ}.

Wyznacz n.

Odpowiedź:
n= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11560 ⋅ Poprawnie: 51/76 [67%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 « Które z podanych trójek są długościami boków trójkąta ostrokątnego?
Odpowiedzi:
T/N : 3+3\sqrt{2}, -3+3\sqrt{2}, 6\sqrt{2} T/N : 3\sqrt{10}, 3\sqrt{6}, 3\sqrt{5}
T/N : 21, 21, 30  
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10601 ⋅ Poprawnie: 639/861 [74%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 Odcinki BC i EF na rysunku są równoległe, przy czym |AC|=\frac{9}{2} i |BC|=16:

Oblicz długość odcinka EF.

Odpowiedź:
|EF|= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10603 ⋅ Poprawnie: 211/361 [58%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Zielone odcinki na rysunku sa równoległe, przy czym |AD|=\frac{7}{12}, |DC|=\frac{1}{6} i |AB|=\frac{1}{2}:

Oblicz długość odcinka DE.

Odpowiedź:
|DE|=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 6.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10595 ⋅ Poprawnie: 273/425 [64%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 Zielone odcinki na rysunku sa równoległe, przy czym |AP|=\frac{5}{6}, |BP|=\frac{1}{6} i |CP|=\frac{35}{18}:

Oblicz długość odcinka DP.

Odpowiedź:
|DP|=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 7.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11435 ⋅ Poprawnie: 329/432 [76%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 Trójkąt T_1 o bokach długości 2\sqrt{3}, 3\sqrt{3} i 4\sqrt{3} jest podobny do trójkąta T_2. Trójkąt T_2 ma boki o długościach:
Odpowiedzi:
A. \frac{4\sqrt{3}}{5},\frac{9\sqrt{3}}{5},\frac{8\sqrt{3}}{5} B. \frac{6\sqrt{3}}{5},\frac{9\sqrt{3}}{5},\frac{8\sqrt{3}}{5}
C. \frac{6\sqrt{3}}{5},\frac{9\sqrt{3}}{5},\frac{12\sqrt{3}}{5} D. \frac{4\sqrt{3}}{5},\frac{6\sqrt{3}}{5},\frac{12\sqrt{3}}{5}
Zadanie 8.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10589 ⋅ Poprawnie: 100/160 [62%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (1 pkt)
«« Pięciokąt ABCDE jest foremny.

Który z trójkątów nie jest podobny do trójkąta ABD:

Odpowiedzi:
A. ABG B. BGI
C. ABI D. EDB
Zadanie 9.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11583 ⋅ Poprawnie: 10/55 [18%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
 «« Punkty E i F dzielą przyprostokątne trójkąta ABC w stosunku: |CE|:|CA|=|BF|:|BA|=\frac{1}{4}, przy czym: P_{\triangle MCE}=1 i P_{\triangle NFB}=3:

Oblicz pole powierzchni trójkąta ABC.

Odpowiedź:
P_{\triangle ABC}= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 10.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11464 ⋅ Poprawnie: 62/94 [65%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 Trójkąt ABC ma obwód o długości 47. Punkty A_1, B_1 i C_1 są środkami boków trójkąta ABC.
Trójkąt PQR, podobny do trójkąta A_1B_1C_1 w skali \frac{3}{2}.

Oblicz długość obwodu trójkąta PQR.

Odpowiedź:
L_{\triangle PQR}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 11.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10664 ⋅ Poprawnie: 96/157 [61%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (1 pkt)
 Kąt trójkąta prostokątnego ma miarę 67^{\circ}. Z wierzchołka kąta prostego poprowadzono środkową i wysokość tego trójkąta.

Oblicz miarę stopniową kąta między nimi.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 12.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11510 ⋅ Poprawnie: 577/879 [65%] Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (1 pkt)
 Punkt S=(6,2) jest środkiem odcinka AB takiego, że punkt A=(x_A, y_A) należy do osi Oy, a punkt B=(x_B, y_B) należy do osi Ox.

Wyznacz współrzędne y_A i x_B.

Odpowiedzi:
y_A= (wpisz liczbę całkowitą)
x_B= (wpisz liczbę całkowitą)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm