Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-08-planimetria-pr-3

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11567 ⋅ Poprawnie: 46/75 [61%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 Z punktu leżącego na zewnątrz kąta ABC o mierze 38^{\circ} poprowadzono prostą równoległą do półprostej BA^{\rightarrow} oraz prostą prostopadłą do półprostej BC^{\rightarrow}.

Podaj miarę stopniową większego z kątów, pod jakimi przecinają się te proste.

Odpowiedź:
\alpha\ [^{\circ}]= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11463 ⋅ Poprawnie: 173/256 [67%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Dwa boki trójkąta maja długość 12 i 25. Trzeci bok tego trójkąta należy do przedziału (a,b).

Wyznacz liczby a i b.

Odpowiedzi:
a= (wpisz liczbę całkowitą)
b= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10595 ⋅ Poprawnie: 273/425 [64%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 Zielone odcinki na rysunku sa równoległe, przy czym |AP|=\frac{2}{3}, |BP|=\frac{5}{6} i |CP|=\frac{10}{9}:

Oblicz długość odcinka DP.

Odpowiedź:
|DP|=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11522 ⋅ Poprawnie: 548/1156 [47%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 (1 pkt) W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątna AC ma długość \sqrt{13}, a wysokość AD opuszczona z wierzchołka kąta prostego A ma długość 2:

Oblicz pole powierzchni tego trójkąta.

Odpowiedź:
P_{\triangle ABC}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10791 ⋅ Poprawnie: 231/298 [77%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Punkt S=\left(\frac{3}{2},\frac{7}{2}\right) jest środkiem odcinka AB, przy czym A=(8,8), a punkt B ma współrzędne (x_B, y_B).

Wyznacz współrzędne punktu B.

Odpowiedzi:
x_B= (wpisz liczbę całkowitą)
y_B= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 6.  1 pkt ⋅ Numer: pp-20777 ⋅ Poprawnie: 145/400 [36%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (0.25 pkt)
 « Punkty A=(-5,-1), B=(-1,2) i C=(0,5) są trzema kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD (odwrotnie do wskazówek zegara). Wyznacz współrzedne punktu S=(x_S, y_S), w którym przecinają się przekątne tego równoległoboku.

Podaj x_S.

Odpowiedź:
x_S=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 6.2 (0.25 pkt)
 Podaj y_S.
Odpowiedź:
y_S= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 6.3 (0.5 pkt)
 Oblicz |BD|.
Odpowiedź:
|BD|= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20723 ⋅ Poprawnie: 75/136 [55%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (2 pkt)
 « Dane są punkty na okręgu takie, że |AP|=2, |PB|=\frac{5}{3} i |CP|=\frac{5}{6}:

Oblicz |PD|.

Odpowiedź:
|PD|=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 8.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20714 ⋅ Poprawnie: 93/160 [58%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (2 pkt)
 « Czworokąt na rysunku jest prostokątem, w którym |DP|:|PC|=\frac{1}{5}: Oceń, czy kąt \alpha jest prosty, ostry czy rozwarty:

Jeśli kąt \alpha jest prosty wpisz 0, jeśli ostry wpisz 1, jeśli rozwarty wpisz 2.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 9.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20251 ⋅ Poprawnie: 75/238 [31%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (2 pkt)
 « W trapezie dane są długości podstaw i ramion: |CD|=\frac{15}{4}, |AB|=6, |AD|=3 i |BC|=\frac{9}{4}. Ramiona trapezu przedłużono do przecięcia w punkcie O.

Oblicz obwód trójkąta, którego jednym z wierzchołków jest punkt O, a dwa pozostałe są końcami dłuższej podstawy trapezu.
Odpowiedź:
L_{\triangle ABC}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 10.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20881 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (2 pkt)
 W trójkącie równoramiennym ABC podstawa AB ma długość 12, a wysokość CD ma taką samą długośc jak odcinek łączący punkt D ze środkiem boku BC.

Oblicz długość wysokości CD.

Odpowiedź:
|CD|= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 11.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30021 ⋅ Poprawnie: 28/146 [19%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (4 pkt)
 « W trójkąt prostokątny wpisano okrąg, który jest styczny do przeciwprostokątnej w punkcie M.

Oblicz |AM|.

Odpowiedź:
|AM|= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 12.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30299 ⋅ Poprawnie: 50/136 [36%] Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (2 pkt)
 « W trójkącie ABC dane są: |AC|=34, |BC|=34 i |AB|=60. Wyznacz długości środkowych trójkąta ABC.

Podaj długość najkrótszej z środkowych tego trójkąta.

Odpowiedź:
d_{min}= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Podpunkt 12.2 (2 pkt)
 Podaj długość najdłuższej z środkowych tego trójkąta.
Odpowiedź:
d_{max}= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm