Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-09-trygonom-1-pp-1

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10640 ⋅ Poprawnie: 623/840 [74%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 Wiadomo, że kąt \alpha jest ostry oraz \tan\alpha=5.

Oblicz \sin\alpha.

Odpowiedź:
\sin\alpha= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10624 ⋅ Poprawnie: 288/439 [65%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Pod jakim kątem \alpha padają na powierzchnię Ziemi promienie słoneczne, jeśli długość cienia stojącego człowieka jest 7 razy mniejsza od jego wzrostu?

Oblicz miarę stopniową kąta \alpha. Podaj wynik zaokrąglony do całych stopni.

Odpowiedź:
\alpha\ [^{\circ}]= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10672 ⋅ Poprawnie: 488/687 [71%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 « Przeciwprostokątna trójkąta ma długość 15, zaś \alpha jest jednym z dwóch kątów ostrych tego trójkąta i \sin\alpha=\frac{\sqrt{11}}{5}.

Oblicz długość a przyprostokątnej przyległej do kąta \alpha.

Odpowiedź:
a= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10652 ⋅ Poprawnie: 493/638 [77%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 W trójkącie prostokątnym długość jednej z przyprostokątnych jest równa 11, zaś długość przeciwprostokątnej jest równa 15.

Oblicz tangens mniejszego kąta ostrego w tym trójkącie.

Odpowiedź:
\tan\alpha= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10680 ⋅ Poprawnie: 167/250 [66%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 « Oblicz sinus kąta ostrego utworzonego w trójkącie prostokątnym przez boki o długościach 2 i 7.
Odpowiedź:
\sin\alpha= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 6.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10616 ⋅ Poprawnie: 375/629 [59%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 Oblicz wartośc wyrażenia w= \tan^{2}60^{\circ}-\sin 30^{\circ}\cdot \cos 45^{\circ}-\sin 60^{\circ}\cdot \tan 60^{\circ} .
Odpowiedź:
w= (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 7.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10622 ⋅ Poprawnie: 339/558 [60%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 Kąt \alpha należy do przedziału (90^{\circ},180^{\circ}) i zachodzi równość \cos\alpha=-\frac{1}{12}.

Oblicz \tan\alpha.

Odpowiedź:
\tan\alpha= \cdot
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 8.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10644 ⋅ Poprawnie: 349/458 [76%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (1 pkt)
 Wiadomo, że 0^{\circ}\lessdot \alpha <90^{\circ} oraz \tan \alpha=12\sin\alpha.

Oblicz \cos\alpha.

Odpowiedź:
\cos\alpha=
(wpisz dwie liczby całkowite)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm