Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-09-trygonom-1-pp-6

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10626 ⋅ Poprawnie: 175/279 [62%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 Kąty ostre \alpha i \beta trójkąta prostokątnego spełniają warunek \frac{\sin \alpha}{\sin\beta}=\frac{\sqrt{19}}{19}. Oblicz \cos\alpha i zapisz wynik w najprostszej nieskracalnej postaci \frac{a\sqrt{b}}{c}.

Podaj liczby a, b i c.

Odpowiedź:
\cos\alpha= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10645 ⋅ Poprawnie: 463/594 [77%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 » Dane są długości boków |BC|=9 i |AC|=3 trójkąta prostokątnego ABC o kącie ostrym \beta.

Oblicz x=\cos\beta.

Odpowiedź:
x= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10662 ⋅ Poprawnie: 341/475 [71%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
Zapisz obwód trójkąta ABC w postaci p\cdot a:

Podaj p.

Odpowiedź:
p= + \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10618 ⋅ Poprawnie: 415/624 [66%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 Kąt \alpha jest ostry i \sin\alpha=\frac{\sqrt{3}}{11}.

Oblicz wartość wyrażenia \cos^2\alpha-2.

Odpowiedź:
\cos^2\alpha-2=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10615 ⋅ Poprawnie: 609/917 [66%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 a=7 b=4 « Kąt \alpha jest ostry i \sin\alpha=\frac{\sqrt{7}}{4}.

Oblicz wartość wyrażenia 2\cos^2{\alpha}-1.

Odpowiedź:
2\cos^2\alpha-1=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20731 ⋅ Poprawnie: 132/387 [34%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (2 pkt)
 Czworokąt ABCD na rysunku jest trapezem, a czworokąt EFCD prostokątem. Wiadomo, że \alpha=150^{\circ}, \beta=120^{\circ} i h=10.

Oblicz obwód czworokąta ABCD.

Odpowiedź:
L_{ABCD}= (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20262 ⋅ Poprawnie: 327/519 [63%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (2 pkt)
 W pewnym trójkącie prostokątnym przyprostokątne mają długość 8 i 4, a jeden z kątów ostrych tego trójkąta ma miarę \alpha.

Oblicz \sin\alpha\cdot \cos\alpha.

Odpowiedź:
\sin\alpha\cdot\cos\alpha=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 8.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20275 ⋅ Poprawnie: 63/130 [48%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (2 pkt)
 Kąty \alpha i \beta są kątami ostrymi w trójkącie prostokątnym.

Oblicz \tan\alpha\cdot \sin\beta.

Dane
\cos\alpha=\frac{2}{7}=0.28571428571429
Odpowiedź:
\tan\alpha\cdot\sin\beta= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 9.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20264 ⋅ Poprawnie: 131/239 [54%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (2 pkt)
 Oblicz wartość wyrażenia w= \frac{6\sin\alpha -5\cos\alpha} {-5\cos\alpha +3\sin\alpha} , jeśli wiadomo, że \alpha jest kątem ostrym oraz \tan\alpha=2.
Odpowiedź:
w=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 10.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20742 ⋅ Poprawnie: 24/91 [26%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (2 pkt)
 «« Kąt \alpha jest kątem rozwartym oraz \sin\alpha=\frac{1}{2}.

Wyznacz rozwiązanie równania (x-4)\cos^2\alpha=x+\tan\alpha-3 .

Odpowiedź:
x= (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 11.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20743 ⋅ Poprawnie: 73/122 [59%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (2 pkt)
 «« Kąt \alpha jest kątem ostrym oraz zachodzi równość 2\cos^2\alpha+6\sin^2\alpha=5.

Wyznacz wartość wyrażenia w=(\tan\alpha+\cot\alpha)^2.

Odpowiedź:
(\tan\alpha+\cot\alpha)^2=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 12.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30303 ⋅ Poprawnie: 47/221 [21%] Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (2 pkt)
 « Kąt \alpha jest rozwarty i spełnia warunek \sin\alpha+\cos\alpha=\frac{1}{5}.

Oblicz \sin\alpha-\cos\alpha.

Odpowiedź:
\sin\alpha-\cos\alpha= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Podpunkt 12.2 (2 pkt)
 Oblicz \tan\alpha.
Odpowiedź:
\tan\alpha=
(wpisz dwie liczby całkowite)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm