Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-12-funkcja-kwadratowa-pp-3

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11726 ⋅ Poprawnie: 19/33 [57%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (0.5 pkt)
 Do wykresu funkcji kwadratowej określonej wzorem y=ax^2+bx+c należą punkty o współrzędnych (-5,8), (-3,3) i (1,5).

Wyznacz współczynnik b.

Odpowiedź:
b=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 1.2 (0.5 pkt)
 Wyznacz współczynnik c.
Odpowiedź:
c=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10990 ⋅ Poprawnie: 262/408 [64%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Funkcja f(x)=x^2-12x+36 dla argumentu \sqrt{6} przyjmuje wartość \left(......\cdot\sqrt{6}-6\right)^2.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10979 ⋅ Poprawnie: 172/316 [54%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=-7(x-3)^2+1.

Wyznacz największą wartość funkcji określonej wzorem h(x)=f(x-6)-1.

Odpowiedź:
h_{max}(x)= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11006 ⋅ Poprawnie: 328/622 [52%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 « Wskaż funkcję, która w przedziale (-\infty,-4) jest malejąca:
Odpowiedzi:
A. y=-(x+4)^2+2 B. y=-(x-4)^2-4
C. y=(x-2)^2-4 D. y=(x-4)^2-2
E. y=(x+4)^2-2 F. y=(x+2)^2-4
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11038 ⋅ Poprawnie: 134/227 [59%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Gdy przesuniemy wykres funkcji f(x)=-3(x+1)^2-\frac{5}{2} o p=2 jednostek w lewo i q=12 jednostek w górę, to otrzymamy wykres funkcji:
Odpowiedzi:
A. y=-3(x-1)^2+\frac{19}{2} B. y=-3(x+3)^2-\frac{29}{2}
C. y=-3(x+3)^2+\frac{19}{2} D. y=-3(x+13)^2-\frac{1}{2}
Zadanie 6.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11061 ⋅ Poprawnie: 96/143 [67%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 » Oblicz odległość wierzchołka paraboli o równaniu y=x^2+3x+\frac{5}{4} od osi Ox.
Odpowiedź:
d= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 7.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10997 ⋅ Poprawnie: 176/242 [72%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 Wskaż funkcję, która nie przyjmuje wartości ujemnych:
Odpowiedzi:
A. y=-1(x+1)^2-1 B. y=6(x-3)^2-1
C. y=(4-x)^2+15 D. y=(x+8)^2-6
Zadanie 8.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10980 ⋅ Poprawnie: 201/342 [58%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (1 pkt)
 Liczby -1 i \frac{11}{2} są miejscami zerowymi funkcji określonej wzorem g(x)=ax^2+9x+11.

Wyznacz wartość współczynnika a.

Odpowiedź:
a= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 9.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11427 ⋅ Poprawnie: 672/822 [81%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
 Funkcja kwadratowa jest określona wzorem f(x)=-(-11x-11)(x-5). Liczby x_1 i x_2 są różnymi miejscami zerowymi funkcji f spełniającymi warunek x_1+x_2=..........

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedzi:
A. x_1+x_2=4 B. x_1+x_2=-8
C. x_1+x_2=8 D. x_1+x_2=-4
Zadanie 10.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10987 ⋅ Poprawnie: 50/92 [54%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (0.2 pkt)
 Wykres funkcji g(x)=5(m-1)+2x+x^2 nie przecina osi Ox, wtedy i tylko wtedy, gdy m należy do pewnego przedziału.

Przedział ten ma postać:

Odpowiedzi:
A. (-\infty,p) B. \langle p,q\rangle
C. (p,q) D. \langle p,+\infty)
E. (-\infty,p\rangle F. (p,+\infty)
Podpunkt 10.2 (0.8 pkt)
 Podaj mniejszy z końców liczbowych tego przedziału.
Odpowiedź:
min=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 11.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11015 ⋅ Poprawnie: 79/132 [59%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (1 pkt)
 Na rysunku przedstawiony jest fragment paraboli będącej wykresem funkcji kwadratowej y=f(x).

Funkcja g określona jest wzorem g(x)=3\cdot f(x)-2. Wówczas zbiór ZW_g jest pewnym przedziałem liczbowym.

Podaj mniejszy z końców liczbowych tego przedziału.

Odpowiedź:
min= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 12.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10994 ⋅ Poprawnie: 87/175 [49%] Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (0.2 pkt)
 « Zbiorem wartości funkcji f(x)=5x^2-10x+m-2 jest przedział liczbowy zawarty w przedziale \langle 0,+\infty), wtedy i tylko wtedy, gdy parametr m należy do pewnego przedziału.

Przedział, do którego należy parametr m ma postać:

Odpowiedzi:
A. (p,q) B. (-\infty,p\rangle
C. \langle p,+\infty) D. (p,+\infty)
E. \langle p,q\rangle F. (-\infty,p)
Podpunkt 12.2 (0.8 pkt)
 Podaj najmiejszy z końców liczbowych tego przedziału.
Odpowiedź:
min= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 13.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11035 ⋅ Poprawnie: 23/28 [82%] Rozwiąż 
Podpunkt 13.1 (1 pkt)
Daja jest funkcja kwadratowa g określona jest wzorem g(x)=x^2+3. Jej wykres ma dokładnie jeden punkt wspólny z prostą y=-9, gdy przesuniemy go o:
Odpowiedzi:
A. 12 jednostek w górę wzdłuż osi Oy B. 12 jednostek w dół wzdłuż osi Oy
C. 3 jednostki w lewo wzdłuż osi Ox D. 12 jednostek w prawo wzdłuż osi Ox
Zadanie 14.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11466 ⋅ Poprawnie: 202/334 [60%] Rozwiąż 
Podpunkt 14.1 (1 pkt)
 « Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=-0,5(x+2m)^2+6m, gdzie m > 0.

Wówczas:

Odpowiedzi:
A. największą wartością funkcji jest -6m B. wierzchołek paraboli, która jest wykresem tej funkcji należy do prostej y=-3x
C. dla m=-\frac{1}{2} funkcja jest rosnąca D. dla pewnego m funkcja ma jedno miejsce zerowe
Zadanie 15.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11080 ⋅ Poprawnie: 235/374 [62%] Rozwiąż 
Podpunkt 15.1 (1 pkt)
 « Suma dwóch liczb jest równa 8\sqrt{2}, a ich iloczyn ma największą możliwą wartość.

Oblicz mniejszą z tych liczb.

Odpowiedź:
min= \cdot
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 16.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10970 ⋅ Poprawnie: 187/259 [72%] Rozwiąż 
Podpunkt 16.1 (1 pkt)
 « W turnieju szachowym, w którym uczestniczy ......... szachistów, każdy uczestnik rozgrywa jedną partię z każdym innym uczestnikiem. Łącznie rozegrano w tym turnieju 378 partii szachów.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 17.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10969 ⋅ Poprawnie: 79/138 [57%] Rozwiąż 
Podpunkt 17.1 (1 pkt)
 Punkt M=(a,-5\cdot a) należy do wykresu funkcji f(x)=(1-a)x-a.

Wyznacz najmniejsze możliwe i największe możliwe a.

Odpowiedzi:
a_{min}= (wpisz liczbę całkowitą)
a_{max}= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 18.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10968 ⋅ Poprawnie: 331/548 [60%] Rozwiąż 
Podpunkt 18.1 (1 pkt)
 Ile rozwiązań całkowitych ma równanie \left(x^2+4\right)\left(x^2+3x+2\right)=0.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 19.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10961 ⋅ Poprawnie: 397/719 [55%] Rozwiąż 
Podpunkt 19.1 (1 pkt)
 « Suma wszystkich rozwiązań całkowitych nierówności (-5-4x)(x+8)\geqslant 0 jest równa ......... .

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 20.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10964 ⋅ Poprawnie: 68/113 [60%] Rozwiąż 
Podpunkt 20.1 (1 pkt)
 Ile liczb całkowitych spełnia nierówność 8\pi\cdot x > 2x^2:
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm