Matury CKE ☆ Matma z CKE ☆ Sprawdziany ☆ Zadania z lekcji ☆ Zbiór zadań ☆ Wyniki uczniów ☆ Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-13-okr-i-kola-pp-2

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11740 ⋅ Poprawnie: 9/17 [52%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 Jaką część okręgu o promieniu 12\pi stanowi jego łuk o długości 12\pi^2?
Odpowiedź:
\frac{m}{n}= \cdot√
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11738 ⋅ Poprawnie: 34/52 [65%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (0.5 pkt)
 Okręgi o_1(A, r_1) oraz o_2(B,r_2) (r_1\lessdot r_2) są styczne wewnętrznie, a odległość ich środków jest równa \frac{70}{3}. Stosunek długości promieni tych okręgów jest równy 8.

Oblicz r_1.

Odpowiedź:
r_1=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 2.2 (0.5 pkt)
 Oblicz r_2.
Odpowiedź:
r_2=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10566 ⋅ Poprawnie: 192/310 [61%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 « Okręgi o_1(O_1, 6) i o_2(O_2, 10) są styczne zewnętrznie w punkcie S, a prosta k jest styczną do tych okręgów:

Oblicz długość odcinka AB.

Odpowiedź:
|AB|= \cdot√
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11972 ⋅ Poprawnie: 59/77 [76%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 Dany jest kwadrat ABCD o boku długości \frac{5}{2}. Z wierzchołka A zakreślono koło o promieniu równym długości boku kwadratu (zobacz rysunek).

Pole powierzchni części wspólnej koła i kwadratu jest równe:

Odpowiedzi:
A. \frac{25}{32}\pi B. \frac{25\sqrt{2}}{16}\pi
C. \frac{5\sqrt{2}}{8}\pi D. \frac{25}{16}\pi
E. \frac{25}{8}\pi F. \frac{25\sqrt{2}}{8}\pi
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10547 ⋅ Poprawnie: 663/917 [72%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Punkt O jest środkiem okręgu na rysunku, w którym \beta=128^{\circ} i \gamma=21^{\circ}:

Obicz miarę stopniową kąta \alpha.

Odpowiedź:
\alpha= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 6.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10496 ⋅ Poprawnie: 32/89 [35%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 «« Na okręgu o promieniu długości r zaznaczono punkty A i B, które wyznaczyły łuk o długości \frac{\pi}{18}\cdot r.

Wyznacz miarę stopniową kąta wpisanego w ten okrąg opartego na tym łuku.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 7.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10516 ⋅ Poprawnie: 165/226 [73%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 Punkt O jest środkiem okręgu, a kąty mają miary \alpha=37^{\circ} oraz \beta=30^{\circ}:
Wyznacz miarę stopniową kąta \gamma.
Odpowiedź:
\gamma= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 8.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10531 ⋅ Poprawnie: 103/138 [74%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (1 pkt)
 Punkt O jest środkiem okręgu, przy czym \alpha=38^{\circ}:

Wyznacz miarę stopniową kąta \beta.

Odpowiedź:
\beta= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 9.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11793 ⋅ Poprawnie: 662/849 [77%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
 Na łukach AB i CD okręgu są oparte kąty wpisane ADB i DBC, takie, że \alpha=28^{\circ} i \beta=22^{\circ} (zobacz rysunek).
Cięciwy AC i BD przecinają się w punkcie K.

Miara kąta DKC jest równa:

Odpowiedzi:
A. 52^{\circ} B. 46^{\circ}
C. 58^{\circ} D. 54^{\circ}
E. 48^{\circ} F. 50^{\circ}
Zadanie 10.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11874 ⋅ Poprawnie: 186/269 [69%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 Punkty A, B, P leżą na okręgu o środku S i promieniu długości 12. Czworokąt ASBP jest rombem, w którym kąt ostry PAS ma miarę 60^{\circ} (zobacz rysunek).

Pole powierzchni zakreskowanej na rysunku figury jest równe:

Odpowiedzi:
A. 36\pi B. 96\pi
C. 12\pi D. 144\pi
E. 48\pi F. 24\pi
Zadanie 11.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12453 ⋅ Poprawnie: 16/65 [24%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (1 pkt)
 Punkty A, B, C oraz D należą do okręgu o środku w punkcie O. Punkt K jest punktem przecięcia cięciwy AC i średnicy BD. Kąt COB jest prosty, a kąt AKD ma miarę 62^{\circ} (zobacz rysunek).

Miara kąta ostrego BDA jest równa:

Odpowiedzi:
A. 59^{\circ} B. 61^{\circ}
C. 63^{\circ} D. 58^{\circ}
E. 67^{\circ} F. 55^{\circ}
Zadanie 12.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11792 ⋅ Poprawnie: 566/943 [60%] Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (1 pkt)
 Odcinek AB jest średnicą okręgu o środku S. Prosta k jest styczna do tego okręgu w punkcie A. Prosta l przecina ten okrąg w punktach B i C. Proste k i l przecinają się w punkcie D, przy czym a=18 i b=24 (zobacz rysunek).

Odległość punktu A od prostej l jest równa:

Odpowiedzi:
A. 24\sqrt{3} B. 12\sqrt{3}
C. 18 D. 3\sqrt{3}
E. 6\sqrt{3} F. 36\sqrt{3}
Zadanie 13.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10552 ⋅ Poprawnie: 68/102 [66%] Rozwiąż 
Podpunkt 13.1 (1 pkt)
Pięciokąt na rysunku jest foremny:

Wyznacz miarę stopniową zaznaczonego na rysunku kąta \alpha.

Odpowiedź:
\alpha= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 14.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12095 ⋅ Poprawnie: 27/66 [40%] Rozwiąż 
Podpunkt 14.1 (1 pkt)
 Dany jest trójkąt prostokątny ABC o bokach |AC|=48, |BC|=14, |AB|=50. Dwusieczne kątów tego trójkąta przecinają się w punkcie P (zobacz rysunek).

Odległość x punktu P od przeciwprostokątnej AB jest równa:

Odpowiedzi:
A. \frac{15}{2} B. 5
C. \frac{11}{2} D. \frac{13}{2}
E. \frac{9}{2} F. 6
Zadanie 15.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11994 ⋅ Poprawnie: 462/650 [71%] Rozwiąż 
Podpunkt 15.1 (1 pkt)
 Dany jest trójkąt KLM, w którym |KM|=a, |LM|=b oraz a\neq b. Dwusieczna kąta KML przecina bok KL w punkcie N takim, że |KN|=c, |NL|=d oraz |MN|=e (zobacz rysunek).

W trójkącie KLM prawdziwa jest równość:

Odpowiedzi:
A. a\cdot c=b\cdot d B. a\cdot d=b\cdot c
C. a\cdot b=c\cdot d D. a\cdot b=e\cdot e


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm