Matury CKE ☆ Matma z CKE ☆ Sprawdziany ☆ Zadania z lekcji ☆ Zbiór zadań ☆ Wyniki uczniów ☆ Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-13-okr-i-kola-pp-6

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11650 ⋅ Poprawnie: 32/56 [57%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 Jaką część okręgu o promieniu 7 stanowi jego łuk o długości 3\pi?
Odpowiedź:
\frac{m}{n}= \cdot√
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10566 ⋅ Poprawnie: 192/310 [61%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 « Okręgi o_1(O_1, 5) i o_2(O_2, 10) są styczne zewnętrznie w punkcie S, a prosta k jest styczną do tych okręgów:

Oblicz długość odcinka AB.

Odpowiedź:
|AB|= \cdot√
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10482 ⋅ Poprawnie: 516/680 [75%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 Kąt środkowy okręgu \alpha i kąt wpisany w ten okrąg są oparte na tym samym łuku. Suma ich miar jest równa 198^{\circ}.

Jaka jest miara stopniowa kąta środkowego?

Odpowiedź:
\alpha= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11531 ⋅ Poprawnie: 510/574 [88%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 Punkty A, B oraz C leżą na okręgu o środku w punkcie O. Miara kąta BCA jest równa 54^{\circ} (zobacz rysunek).

Miara kąta ostrego ABO jest równa:

Odpowiedzi:
A. 40^{\circ} B. 36^{\circ}
C. 39^{\circ} D. 44^{\circ}
E. 32^{\circ} F. 33^{\circ}
G. 38^{\circ} H. 35^{\circ}
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11994 ⋅ Poprawnie: 464/653 [71%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Dany jest trójkąt KLM, w którym |KM|=a, |LM|=b oraz a\neq b. Dwusieczna kąta KML przecina bok KL w punkcie N takim, że |KN|=c, |NL|=d oraz |MN|=e (zobacz rysunek).

W trójkącie KLM prawdziwa jest równość:

Odpowiedzi:
A. a\cdot d=b\cdot c B. a\cdot b=c\cdot d
C. a\cdot b=e\cdot e D. a\cdot c=b\cdot d
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20231 ⋅ Poprawnie: 116/163 [71%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (2 pkt)
 Dane są dwa okręgi o środkach w punktach P i R, styczne zewnętrznie w punkcie C. Prosta AB jest styczna do obu okręgów odpowiednio w punktach A i B oraz |\sphericalangle ABC|=\beta:

Oblicz miarę kąta \alpha. Wynik zapisz w stopniach bez jednostki.

Dane
\beta=72^{\circ}
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pp-21064 ⋅ Poprawnie: 275/660 [41%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (2 pkt)
 Dany jest okrąg \mathcal{O} o środku w punkcie S. Średnica AB tego okręgu przecina cięciwę CD w punkcie P (zobacz rysunek). Ponadto: |PB|=6, |PC|=3 oraz |PD|=2.

Oblicz promień okręgu \mathcal{O}.

Odpowiedź:
R_{\mathcal{O}}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 8.  2 pkt ⋅ Numer: pr-21146 ⋅ Poprawnie: 6/31 [19%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (2 pkt)
Z punktu P leżącego poza okręgiem poprowadzono styczną i sieczną okręgu. Styczna ma punkt wspólny z okręgiem A, zaś sieczna przecina okrąg w punktach B i C. Wiadomo, że: |PB|=17, |PC|=26, |AC|=12.

Oblicz |AB|.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 9.  2 pkt ⋅ Numer: pp-21203 ⋅ Poprawnie: 333/375 [88%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
 Dany jest trójkąt prostokątny o bokach długości 16, 30 oraz 34.

Długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równa:

Odpowiedzi:
A. \frac{11}{2} B. 5
C. 6 D. 8
E. \frac{13}{2} F. \frac{9}{2}
G. \frac{15}{2} H. 9
Podpunkt 9.2 (1 pkt)
 Długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie jest równa:
Odpowiedzi:
A. \frac{35}{2} B. \frac{37}{2}
C. 19 D. 17
E. \frac{31}{2} F. 16
G. \frac{33}{2} H. 20
Zadanie 10.  2 pkt ⋅ Numer: pp-21013 ⋅ Poprawnie: 3/8 [37%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 « W trójkącie równoramiennym ABC o podstawie AB dane są długości boków: |AC|=|BC|=40 i |AB|=48. W trójkąt ten wpisano okrąg.

Oblicz długości odcinków, na które dwusieczna kąta przy podstawie podzieliła ramię tego trójkąta.

Odpowiedzi:
min= (wpisz liczbę zapisaną dziesiętnie)
max= (wpisz liczbę zapisaną dziesiętnie)
Podpunkt 10.2 (1 pkt)
 Oblicz długości odcinków, na które punkt styczności okręgu z ramieniem trójkąta podzielił to ramię.
Odpowiedzi:
min= (wpisz liczbę zapisaną dziesiętnie)
max= (wpisz liczbę zapisaną dziesiętnie)
Zadanie 11.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30011 ⋅ Poprawnie: 10/34 [29%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (2 pkt)
 » Okręgi na rysunku są styczne do siebie i boków trójkąta równobocznego o polu powierzchni P, a promień r ma długość x\sqrt{y}, gdzie x,y\in\mathbb{N} i y jest liczbą pierwszą:

Wyznacz x.

Dane
P=432+288\sqrt{3}=930.83063257983666
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 11.2 (2 pkt)
 Wyznacz y.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 12.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30015 ⋅ Poprawnie: 39/137 [28%] Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (4 pkt)
 «« Trójkąt ABC jest prostokątny i jedna z jego przyprostokątnych jest dwa razy dłuższa od drugiej, a środkowa CD ma długość d.

Wiedząc, że |\sphericalangle C|=90^{\circ} oblicz promień okręgu wpisanego w ten trójkąt.

Dane
d=6\sqrt{5}=13.416407864998738
Odpowiedź:
r= + \cdot√
(wpisz cztery liczby całkowite)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm