Matury CKE ☆ Matma z CKE ☆ Sprawdziany ☆ Zadania z lekcji ☆ Zbiór zadań ☆ Wyniki uczniów ☆ Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-13-okr-i-kola-pr-3

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11650 ⋅ Poprawnie: 32/56 [57%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 Jaką część okręgu o promieniu 6 stanowi jego łuk o długości 4\pi?
Odpowiedź:
\frac{m}{n}= \cdot√
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10476 ⋅ Poprawnie: 420/638 [65%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 « Dane są okręgi, w których |O_1A|=25, |O_2B|=15 i |O_1O_2|=80:

Oblicz długość odcinka O_1P.

Odpowiedź:
|O_1P|= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10520 ⋅ Poprawnie: 54/108 [50%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 Na okręgu zaznaczono wierzchołki 24-kąta foremnego. Spośród nich wybrano pięć kolejnych i narysowano kąt jak na rysunku:

Wyznacz miarę stopniową kąta \alpha.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11845 ⋅ Poprawnie: 497/646 [76%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 Punkty A, B oraz C leżą na okręgu o środku w punkcie O. Prosta k jest styczna do tego okręgu w punkcie A i tworzy z cięciwą AB kąt o mierze 40^{\circ}. Ponadto odcinek AC jest średnicą tego okręgu (zobacz rysunek).

Miara kąta rozwartego BOC jest równa:

Odpowiedzi:
A. 102^{\circ} B. 100^{\circ}
C. 96^{\circ} D. 94^{\circ}
E. 92^{\circ} F. 98^{\circ}
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11994 ⋅ Poprawnie: 463/651 [71%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Dany jest trójkąt KLM, w którym |KM|=a, |LM|=b oraz a\neq b. Dwusieczna kąta KML przecina bok KL w punkcie N takim, że |KN|=c, |NL|=d oraz |MN|=e (zobacz rysunek).

W trójkącie KLM prawdziwa jest równość:

Odpowiedzi:
A. a\cdot b=e\cdot e B. a\cdot d=b\cdot c
C. a\cdot c=b\cdot d D. a\cdot b=c\cdot d
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20220 ⋅ Poprawnie: 68/111 [61%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (2 pkt)
Czworokąt na rysunku jest kwadratem:

Oblicz |CO|:|AB|.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pp-21213 ⋅ Poprawnie: 77/247 [31%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 Punkty A, B, C oraz D należą do okręgu o środku w punkcie S i o promieniu 18. Punkt S należy do odcinka BD. Kąt BDA ma miarę 22^{\circ}, a kąt DBC ma miarę 80^{\circ} (zobacz rysunek).

Miara stopniowa kąta ostrego BSA jest równa:

Odpowiedzi:
A. 48^{\circ} B. 46^{\circ}
C. 54^{\circ} D. 44^{\circ}
E. 47^{\circ} F. 49^{\circ}
Podpunkt 7.2 (1 pkt)
 Długość łuku BC, na którym jest oparty kąt wpisany w okrąg CDB jest równa:
Odpowiedzi:
A. 2\pi B. \frac{8}{5}\pi
C. \pi D. \frac{8}{3}\pi
E. 3\pi F. \frac{4}{3}\pi
Zadanie 8.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20217 ⋅ Poprawnie: 19/68 [27%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (2 pkt)
 «« Trójkąt równoramienny ABC o podstawie AB jest ostrokątny. W trójkąt ten wpisano okrąg o środku S, przy czym kąt |\sphericalangle SAB|=\alpha.

Oblicz |\sphericalangle BCA|.

Dane
\alpha=33^{\circ}
Odpowiedź:
|\sphericalangle BCA|= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 9.  2 pkt ⋅ Numer: pr-21030 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (2 pkt)
 « Promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym ma długość \frac{25}{2}. W trójkąt ten wpisano okrąg. Punkt styczności tego okręgu z przeciwprostokątną tego trójkąta znajduje się w odległości \frac{17}{2} od środka okręgu opisanego na tym trójkącie.

Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.

Odpowiedź:
r= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 10.  4 pkt ⋅ Numer: pr-30004 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (2 pkt)
 Na przedłużeniu przeciwprostokątnej AB trójkata ABC zaznaczono punkty D i E w kolejności D,A,B,E takie, że |DA|=|AC| i |EB|=|BC|. Obwód trójkąta ABC jest równy \frac{5\sqrt{2}}{4}.

Podaj miarę stopniową największego z kątów trójkąta CDE.

Odpowiedź:
\alpha= (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 10.2 (2 pkt)
 Oblicz długość promienia okręgu opisanego na trójkącie CDE.
Odpowiedź:
R=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 11.  4 pkt ⋅ Numer: pr-30852 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (2 pkt)
 Bok AC trójkąta ABC ma długość 13, a wysokość CD długość 12. Dwusieczna kąta BAC przecina bok BC w punkcie P, który jest odległy od boku AB o \frac{126}{17}.

Oblicz długość boku AB.

Odpowiedź:
|AB|= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 11.2 (2 pkt)
 Oblicz długość boku BC.
Odpowiedź:
|BC|= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 12.  4 pkt ⋅ Numer: pr-30854 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (4 pkt)
 W trójkącie ABC bok AC ma długość 13. Wysokość CD dzieli bok AB na odcinki AD i DB. Dwusieczna kąta BAC przecina bok BC w punkcie P. Wiedząc, że |AD|=5 i |DB|=16 oblicz odległość d punktu P od podstawy AB tego trójkąta.

Podaj obliczoną odległość.

Odpowiedź:
d=
(wpisz dwie liczby całkowite)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm