Matury CKE ☆ Matma z CKE ☆ Sprawdziany ☆ Zadania z lekcji ☆ Zbiór zadań ☆ Wyniki uczniów ☆ Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-15-geom-analit-1-pp-2

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11437 ⋅ Poprawnie: 357/480 [74%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 « Punkt o współrzędnych oraz punkty A=(0,7), B i C są wierzchołkami trójkąta równoramiennego o podstawie AB, a punkt D=(2,8) jest spodkiem wysokości tego trójkąta opuszczonej z wierzchołka C. Wówczas punkt B ma współrzędne B=(x_B, y_B).

Wyznacz współrzędne x_B i y_B.

Odpowiedzi:
x_B= (wpisz liczbę całkowitą)
y_B= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11239 ⋅ Poprawnie: 148/272 [54%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Punkty A=(1,-2) i C=\left(5,-\frac{1}{2}\right) są dwoma przeciwległymi wierzchołkami prostokąta.

Oblicz długość promienia okręgu opisanego na tym prostokącie.

Odpowiedź:
r= \cdot√
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11228 ⋅ Poprawnie: 154/267 [57%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 « Obwód L rombu o sąsiednich wierzchołkach A=(-8,-5) i B=(-2,2) spełnia nierówność m\leqslant L\lessdot m+1, gdzie m\in\mathbb{Z}.

Wyznacz liczbę m.

Odpowiedź:
m= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11232 ⋅ Poprawnie: 120/268 [44%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 «« Punkty A=(-6,-4) i B=(-2,-1) są środkami okręgów stycznych wewnętrznie. Promienie tych okręgów r_1,r_2 spełniają warunek r_1=5r_2.

Oblicz sumę długości promieni tych okręgów.

Odpowiedź:
r_1+r_2=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11249 ⋅ Poprawnie: 68/178 [38%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Dane są współrzędne dwóch kolejnych wierzchołków kwadratu A=\left(\frac{3}{2},-2\right) i B=\left(5,-\frac{1}{2}\right). Przekątne tego kwadratu mogą się przecinać w punkcie:
Odpowiedzi:
A. \left(\frac{7}{3},\frac{2}{3}\right) B. \left(\frac{17}{6},\frac{1}{2}\right)
C. \left(\frac{5}{2},\frac{1}{2}\right) D. \left(\frac{5}{2},\frac{1}{6}\right)
Zadanie 6.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11520 ⋅ Poprawnie: 367/856 [42%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 Punkty o współrzędnych A=(-6,-3) i B=(2,5) są symetryczne względem prostej określonej równaniem:
Odpowiedzi:
A. y=x-1 B. y=-x+7
C. y=x+7 D. y=-x-1
Zadanie 7.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11236 ⋅ Poprawnie: 89/145 [61%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 Proste o równaniach \frac{\sqrt{3}}{3}x-y+3=0 i -4y+5=0:
Odpowiedzi:
A. są prostopadłe B. przecinają się pod kątem 60^{\circ}
C. są równoległe D. przecinają się pod kątem 30^{\circ}
Zadanie 8.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10834 ⋅ Poprawnie: 307/496 [61%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (0.5 pkt)
 Do wykresu funkcji liniowej określonej wzorem f(x)=ax+b należy punkt P=\left(2\sqrt{3},3\right), a jej wykres jest prostą równoleglą do prostej o równaniu y=-\sqrt{3}x-7.

Wyznacz współczynnik a.

Odpowiedź:
a= \cdot√
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 8.2 (0.5 pkt)
 Wyznacz współczynnik b.
Odpowiedź:
b= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 9.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10841 ⋅ Poprawnie: 175/335 [52%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
 Proste o równaniach k:y=2m^2x-m-4 oraz l:y=4mx+m+4 spełniają warunek k\perp l.

Wyznacz m.

Odpowiedź:
m=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 10.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10825 ⋅ Poprawnie: 20/52 [38%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 Proste określone równaniami y=-\frac{3}{5}x-2 i (3m+5)x+2y+4=0 są prostopadłe.

Wyznacz m.

Odpowiedź:
m=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 11.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10828 ⋅ Poprawnie: 281/518 [54%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (1 pkt)
 «« Wykresy funkcji określonych wzorami f(x)=\left(-m-\frac{17}{2}\right)x+5 i g(x)=\left(3m-23\right)x-2 są równoległe.

Wyznacz m.

Odpowiedź:
m=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 12.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11416 ⋅ Poprawnie: 507/815 [62%] Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (1 pkt)
 « Do prostej o równaniu y=ax+b należy punkt A=\left(\frac{1}{2}, -3\right) i prosta ta jest prostopadła do prostej o równaniu y=-4x-2.

Wyznacz b.

Odpowiedź:
b=
(wpisz dwie liczby całkowite)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm