Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-16-trojkaty-pole-pr-1

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10591 ⋅ Poprawnie: 305/384 [79%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 Trójkąt ABC jest podobny do trójkąta A_1B_1C_1 w skali k=\frac{11}{2}. Stosunek pola trójkąta ABC do pola trójkąta A_1B_1C_1 jest równy:
Odpowiedź:
\frac{P_{\triangle ABC}}{P_{\triangle A_1B_1C_1}}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11599 ⋅ Poprawnie: 43/82 [52%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Pole powierzchni wycinka koła jest równe 73\pi, a łuk tego wycinka ma długość \frac{14}{9}\pi.

Oblicz długość promienia tego koła.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10655 ⋅ Poprawnie: 365/619 [58%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 « Bok rombu ma długość 2, a jego kąt ostry miarę \alpha taką, że \cos\alpha=\frac{\sqrt{7}}{6}.

Oblicz pole powierzchni tego rombu.

Odpowiedź:
P= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10666 ⋅ Poprawnie: 258/455 [56%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 « Przyprostokątna trójkąta o długości 8 jest jednym z ramion kąta ostrego tego trójkąta o mierze 60^{\circ}

Oblicz pole powierzchni tego trójkąta.

Odpowiedź:
P_{\triangle}= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10679 ⋅ Poprawnie: 172/233 [73%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Pole powierzchni rombu o obwodzie długości 56 jest równe 49. Kąt ostry tego rombu ma miarę \alpha.

Wówczas:

Odpowiedzi:
A. 75^{\circ} \lessdot \alpha \lessdot 76^{\circ} B. 60^{\circ} \lessdot \alpha \lessdot 61^{\circ}
C. 14^{\circ} \lessdot \alpha \lessdot 15^{\circ} D. 29^{\circ} \lessdot \alpha \lessdot 30^{\circ}
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20748 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (2 pkt)
 Pola powierzchni trzech trójkątów na rysunku sa równe a=13, b=11 i c=2:

Oblicz pole powierzchni czwartego z tych trójkątów.

Odpowiedź:
P_{\triangle}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pp-21030 ⋅ Poprawnie: 1/3 [33%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 W trójkącie równoramiennym podstawa ma długość 192, a sinus kąta przy podstawie jest równy \frac{7}{25}.

Oblicz pole powierzchni tego trójkąta.

Odpowiedź:
P_{\triangle}= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 7.2 (1 pkt)
 Oblicz długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie.
Odpowiedź:
R=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 8.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20760 ⋅ Poprawnie: 15/85 [17%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (2 pkt)
 » Trójkąt ABC jest ostrokątny i równoramienny o podstawie AB:

Oblicz P_{ABC}.

Dane
|AB|+|BC|+|AC|=400
\frac{P_{\triangle ABE}}{P_{\triangle ADC}}=\frac{36}{25}=1.44000000000000
Odpowiedź:
P_{\triangle ABC}= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 9.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20765 ⋅ Poprawnie: 47/195 [24%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (2 pkt)
 « Punkt O jest środkiem okręgu. Oblicz pole powierzchni niebieskiego obszaru:
Dane
r=18
\alpha=45^{\circ}
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 10.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20884 ⋅ Poprawnie: 94/163 [57%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 Dwa boki trójkąta mają długość 16 i 8, a \alpha jest kątem zawartym między nimi, przy czym \sin\alpha=\frac{\sqrt{255}}{16}.

Wyznacz najmniejszą możliwą długość trzeciego boku tego trójkąta.

Odpowiedź:
c_{min}= \cdot
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 10.2 (1 pkt)
 Wyznacz największą możliwą długość trzeciego boku tego trójkąta.
Odpowiedź:
c_{max}= \cdot
(wpisz dwie liczby całkowite)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm