Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-16-trojkaty-pole-pr-3

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10587 ⋅ Poprawnie: 429/614 [69%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 Trójkąty ABC i A'B'C' są podobne, a ich pola powierzchni są odpowiednio, równe 2 cm2 i 144 cm2.

Wyznacz skalę tego podobieństwa \frac{|A'B'|}{|AB|}.

Odpowiedź:
\frac{|A'B'|}{|AB|}= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11599 ⋅ Poprawnie: 43/82 [52%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Pole powierzchni wycinka koła jest równe 95\pi, a łuk tego wycinka ma długość \frac{1}{3}\pi.

Oblicz długość promienia tego koła.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10655 ⋅ Poprawnie: 364/618 [58%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 « Bok rombu ma długość 2, a jego kąt ostry miarę \alpha taką, że \cos\alpha=\frac{\sqrt{2}}{3}.

Oblicz pole powierzchni tego rombu.

Odpowiedź:
P= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10673 ⋅ Poprawnie: 230/347 [66%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 » Przekątne równoległoboku o długości 2 i \frac{4}{3} przecinają się pod kątem rozwartym o mierze 150^{\circ}.

Oblicz pole powierzchni tego równoległoboku.

Odpowiedź:
P=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11389 ⋅ Poprawnie: 387/549 [70%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 » Podstawa trójkąta równoramiennego ma długość 32, a jego wysokość długość 12.

Oblicz długość wysokości opuszczonej na ramię tego trójkąta.

Odpowiedź:
h_c=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20567 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (2 pkt)
 Dany jest trójkąt ABC, w którym: |AC|=2, |BC|=4 oraz P_{\triangle DBC}-P_{\triangle ADC}=\frac{2\sqrt{3}}{3}:

Oblicz pole powierzchni tego trójkąta.

Odpowiedź:
P_{\triangle ABC}= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pp-21029 ⋅ Poprawnie: 16/25 [64%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 Podstawa trójkąta równoramiennego ma długość 72, a pole powierzchni tego trójkąta jest równe 972.

Oblicz długość obwodu tego trójkąta.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 7.2 (1 pkt)
 Wyznacz długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie.
Odpowiedź:
R=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 8.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20903 ⋅ Poprawnie: 19/36 [52%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (2 pkt)
 W trapezie ABCD, AB\parallel CD, poprowadzono przekątne, które przecięły się w punkcie E. Pola powierzchni trójkątów ABE i BCE są równe odpowiednio 45 i 6.

Oblicz pole powierzchni trójkąta CDE.

Odpowiedź:
P_{\triangle CDE}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 9.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20766 ⋅ Poprawnie: 19/105 [18%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (2 pkt)
 W wycinek kołowy o kącie środkowym \alpha wpisano okrąg o polu powierzchni P:

Oblicz pole powierzchni tego wycinka.

Dane
\alpha=120^{\circ}
P=64\pi=201.06192982974677
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 10.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20746 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (2 pkt)
» Dany jest trójkąt:

Oblicz \cos\sphericalangle BCA.

Odpowiedź:
\cos\sphericalangle BCA=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 11.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30025 ⋅ Poprawnie: 38/219 [17%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (4 pkt)
 «« W trójkącie ABC dane są długości boków AC, BC i kąt między tymi bokami o mierze 60^{\circ}. Dwusieczna kąta BCA przecina bok AB w punkcie D.

Oblicz |CD|.

Dane
|AC|=10
|BC|=2
Odpowiedź:
|CD|= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 12.  4 pkt ⋅ Numer: pr-30346 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (2 pkt)
 ««« W trójkącie ABC dane są: |\sphericalangle BCA|=120^{\circ}, |AC|=b i |BC|=a oraz dwusieczna CD.

Oblicz |CD|.

Dane
a=8
b=2
Odpowiedź:
|CD|=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 12.2 (2 pkt)
 Oblicz długość promienia okręgu opisanego na trójkącie DBC.
Odpowiedź:
R_{\triangle DBC}= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm