Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-17-wielomiany-pp-2

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11471 ⋅ Poprawnie: 371/683 [54%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 «« Wielomian P(x)=(m+2)x^2+\sqrt{2}x^4-\sqrt{2}+1 spełnia warunek 4\cdot P(1)+3\sqrt{2}=P(\sqrt{2}) gdy m=..........

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
\frac{k}{n}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11551 ⋅ Poprawnie: 58/125 [46%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 « Dany jest wielomian W(x)=P(x)+Q(x), gdzie \begin{cases} P(x)=(16m^4-4)x^5-6mx^3+5 \\ Q(x)=(2m^2-26)x^5-4mx^3+8 \end{cases} .

Wyznacz iloczyn tych wszystkich wartości parametru m, dla których st.P(x)=3 lub st.Q(x)=3.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11552 ⋅ Poprawnie: 454/570 [79%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
Pomnożono dwa wielomiany G(x)=6+3x^2 i H(x)=-2x^3+6x^2-8 i otrzymano wynik P(x).

Podaj stopień wielomianu P(x).

Odpowiedź:
st.P(x)= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11682 ⋅ Poprawnie: 116/250 [46%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 « Wielomian określony wzorem P(x)=4x^3-3x^2+5x+1 przy dzieleniu przez dwumian x-0,5 daje resztę r.

Wyznacz liczbę r.

Odpowiedź:
r=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11680 ⋅ Poprawnie: 45/79 [56%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu określonego wzorem W(x)=2\frac{2}{3}x^3-2x^2+4x-0,25 przez dwumian x+0,75.
Odpowiedź:
r=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 6.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11681 ⋅ Poprawnie: 71/158 [44%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 « Wielomian określony wzorem W(x)=x^5-3x^4+mx^3+6 przy dzieleniu przez dwumian x-2 daje resztę 38.

Wyznacz liczbę m.

Odpowiedź:
m= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pp-11683 ⋅ Poprawnie: 54/81 [66%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (2 pkt)
 Przy dzieleniu przez P(x)=x-1 wielomian W(x)=x^4+2x^3-5x^2-6mx+9 daje resztę 16.

Oblicz m.

Odpowiedź:
m=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 8.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11679 ⋅ Poprawnie: 126/272 [46%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (1 pkt)
 Wyznacz tę wartość parametru m, dla której wielomian P(x)=6x^3+6x^2-5x+m-1 dzieli się bez reszty przez dwumian x-1.
Odpowiedź:
m= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 9.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11672 ⋅ Poprawnie: 149/202 [73%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
 Wyrażenie (3x+4)^3-(x-8)(x+8) zapisane w postaci sumy algebraicznej ma postać 27x^3+mx^2+nx+128, gdzie m,n\in\mathbb{Z}.

Podaj liczby m i n.

Odpowiedzi:
m= (wpisz liczbę całkowitą)
n= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 10.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11673 ⋅ Poprawnie: 100/138 [72%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 Iloczyn wyrażenia 4x-5 przez wyrażenie -16x^2-20x-25 jest równy ax^3+bx+c, gdzie a,b,c\in\mathbb{Z}.

Podaj liczby a, b i c.

Odpowiedzi:
a= (wpisz liczbę całkowitą)
b= (wpisz liczbę całkowitą)
c= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 11.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11675 ⋅ Poprawnie: 102/159 [64%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (1 pkt)
 « Zapisz wyrażenie (4x-5)^3 w postaci a_1x^3+b_1x^2+c_1x+d_1.

Podaj liczby b_1 i c_1.

Odpowiedzi:
b_1= (wpisz liczbę całkowitą)
c_1= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 12.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11677 ⋅ Poprawnie: 44/61 [72%] Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (1 pkt)
 Zapisz wyrażenie (8x-7)^2x+(7-8x)x^2-(8x-7) w postaci iloczynu dwóch wyrażeń w postaci (a_1x^2+b_1x+c_1)(ax+d_1).

Podaj sumę a_1+b_1+c_1.

Odpowiedź:
a_1+b_1+c_1= (wpisz liczbę całkowitą)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm