Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-19-ciagi-liczbowe-pp-3

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11159 ⋅ Poprawnie: 225/382 [58%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 « Dany jest ciąg a_n=\frac{n+12}{n+2}.

Ile wyrazów całkowitych występuje w tym ciągu?

Odpowiedź:
ile= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11161 ⋅ Poprawnie: 935/1072 [87%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Pewien wyraz ciągu jest równy 344. Ciąg ten określony jest wzorem a_n=\frac{3n+7}{2}.

Wyznacz numer tego wyrazu.

Odpowiedź:
n= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11904 ⋅ Poprawnie: 134/147 [91%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 Ciąg (a_n) jest określony wzorem a_n=\frac{n-3}{2n^2} dla każdej liczby naturalnej n \geqslant 1.

Piąty wyraz tego ciągu jest równy:

Odpowiedzi:
A. \frac{1}{24} B. \frac{1}{32}
C. \frac{2}{49} D. \frac{1}{25}
E. 0 F. \frac{2}{75}
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12038 ⋅ Poprawnie: 26/36 [72%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 Ciąg (a_n) jest określony wzorem a_n=(-2)^n\cdot n-1 dla każdej liczby naturalnej n > 1.

Wtedy trzeci wyraz tego ciągu jest równy:

Odpowiedzi:
A. -23 B. -32
C. -12 D. -35
E. -30 F. -14
G. -43 H. -25
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11454 ⋅ Poprawnie: 241/403 [59%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Wyznacz numer wyrazu, poczynając od którego ciąg liczbowy określony wzorem a_n=n^2-15n+15 jest rosnący.
Odpowiedź:
n= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 6.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11146 ⋅ Poprawnie: 1479/1922 [76%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 « W ciągu arytmetycznym \left(a_n\right) wyrazy pierwszy i trzeci są równe odpowiednio -6 i 2, a pewien wyraz tego ciągu a_k jest równy 54.

Wyznacz numer tego wyrazu.

Odpowiedź:
k= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 7.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11541 ⋅ Poprawnie: 301/571 [52%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 Trzy liczby x-10, x-4 i 3x-22, w podanej kolejności są trzema początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego \left(c_n\right).

Oblicz c_{68}.

Odpowiedź:
c_k= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 8.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11861 ⋅ Poprawnie: 281/338 [83%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (1 pkt)
 W ciągu arytmetycznym (a_n), określonym dla każdej liczby naturalnej n\geqslant 1, a_5=-14 oraz a_{10}=-19. Różnica tego ciągu jest równa:
Odpowiedzi:
A. 6 B. -1
C. -\frac{1}{2} D. -7
E. 9 F. \frac{1}{2}
Zadanie 9.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12037 ⋅ Poprawnie: 81/112 [72%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
 Ciągi (a_n), (b_n), (c_n) oraz (d_n) są określone dla każdej liczby naturalnej n > 1 następująco: a_n=4n^2+7, b_n=7n-2, c_n=4^n, d_n=\frac{8}{n}.

Wskaż zdanie prawdziwe:

Odpowiedzi:
A. ciąg d_n jest arytmetyczny B. ciąg b_n jest arytmetyczny
C. ciąg c_n jest arytmetyczny D. żaden z ciągów nie jest arytmetyczny
Zadanie 10.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11151 ⋅ Poprawnie: 431/582 [74%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 « W kinie jest 25 rzędów krzeseł. Rząd pierwszy składa się z 14 krzeseł, a każdy następny rząd zawiera o 13 krzeseł więcej niż rząd poprzedni.

Ile jest krzeseł w kinie?

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 11.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11173 ⋅ Poprawnie: 111/264 [42%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (1 pkt)
 « Dany jest ciąg geometryczny o początkowych wyrazach a_1=32, a_2=16, a_3=8.

Oblicz numer największego wyrazu tego ciągu, który jest mniejszy od \frac{1}{7}.

Odpowiedź:
max_{< \frac{1}{m}}= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 12.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11168 ⋅ Poprawnie: 90/136 [66%] Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (1 pkt)
 Pewien gatunek liczy 1000 osobników i co roku jego liczebność rośnie o 30\%.

Po upływie 7 lat liczebność tego gatunku wyniesie:

Odpowiedzi:
A. 1000\cdot (1+1.3)^7 B. 1000\cdot (1+1.3^7)
C. 1000\cdot (1+7\cdot 1.3) D. 1000\cdot (1.3)^7
Zadanie 13.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11862 ⋅ Poprawnie: 146/197 [74%] Rozwiąż 
Podpunkt 13.1 (1 pkt)
 Wszystkie wyrazy nieskończonego ciągu geometrycznego \left(a_n\right), określonego dla każdej liczby naturalnej n\geqslant 1, są dodatnie i 25a_5=16a_3.

Wtedy iloraz tego ciągu jest równy:

Odpowiedzi:
A. \frac{3}{5} B. \frac{8}{15}
C. \frac{6}{5} D. \frac{12}{25}
E. \frac{16}{15} F. \frac{4}{5}
Zadanie 14.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11412 ⋅ Poprawnie: 207/325 [63%] Rozwiąż 
Podpunkt 14.1 (1 pkt)
 Ciąg liczbowy geometryczny (a_n) zawiera tylko wyrazy dodatnie oraz \frac{a_{13}}{a_{11}}= \frac{1}{25}.

Oblicz iloraz tego ciągu.

Odpowiedź:
q=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 15.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11830 ⋅ Poprawnie: 568/660 [86%] Rozwiąż 
Podpunkt 15.1 (1 pkt)
 Pan Grzegorz wpłacił do banku pewną kwotę na lokatę dwuletnią. Po każdym rocznym okresie oszczędzania bank doliczał odsetki w wysokości 30\% od kwoty bieżącego kapitału znajdującego się na lokacie. Po dwóch latach oszczędzania pan Grzegorz odebrał z tego banku wraz z odsetkami kwotę 11154.00 zł (bez uwzględnienia podatków).

Kwota wpłacona przez pana Grzegorza na tę lokatę była równa:

Odpowiedzi:
A. 7000 B. 6400
C. 6600 D. 6900
E. 6800 F. 7200


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm