Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-19-ciagi-liczbowe-pp-6

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12065 ⋅ Poprawnie: 44/71 [61%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 Ciąg (b_n) jest określony wzorem b_n=5n^2-51n dla każdej liczby naturalnej n\geqslant 1.

Liczba niedodatnich wyrazów ciągu b_n jest równa:

Odpowiedzi:
A. 14 B. 12
C. 18 D. 16
E. 10 F. 11
G. 7 H. 13
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11789 ⋅ Poprawnie: 705/855 [82%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Trzywyrazowy ciąg (4,11,a+6) jest arytmetyczny.

Liczba a jest równa:

Odpowiedź:
a= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11142 ⋅ Poprawnie: 219/369 [59%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 « Kamil każdego dnia czytał o 25 stron książki więcej niż przeczytał dnia poprzedniego. Do dwunastego dnia włącznie przeczytał 2082 stron.

Ile stron przeczytał pierwszego dnia?

Odpowiedź:
ile= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11816 ⋅ Poprawnie: 387/620 [62%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 Dany jest ciąg geometryczny \left(a_n\right) określony dla każdej liczby naturalnej n\geqslant 1. Pierwszy wyraz tego ciągu jest równy 64, natomiast iloraz tego ciągu jest równy -\frac{1}{4}.

Oceń prawdziwość poniższych zdań:

Odpowiedzi:
T/N : różnica a_3-a_2 jest równa 20 T/N : suma a_2+a_3 jest równa 52
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11180 ⋅ Poprawnie: 663/980 [67%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Suma pierwszych pięciu wyrazów ciągu geometrycznego jest równa -\frac{121}{4}, a jego iloraz wynosi 3.

Wyznacz a_1.

Odpowiedź:
a_1=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20828 ⋅ Poprawnie: 47/275 [17%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 « Pan Kowalczyk ulokował w banku kwotę 9000 zł na okres dziesięciu lat na procent składany. Oprocentowanie w banku wynosi 10\% w skali roku, a odsetki kapitalizuje się co 24 miesięcy.

Jaką kwotę będzie miał na koncie pan Kowalczyk po tym okresie (bez pobierania podatku od usług kapitałowych).

Odpowiedź:
Kapital\ koncowy\ [zl]= (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 6.2 (1 pkt)
 Jaką kwotę miałby na koncie pan Kowalczyk po tym okresie, gdyby uwzględnić 18-procentowy podatek od usług kapitałowych?
Odpowiedź:
Kapital\ bez\ podatku\ [zl]= (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20512 ⋅ Poprawnie: 7/81 [8%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (2 pkt)
 Dla podanej liczby parzystej k wyznacz wartość wyrażenia:
194^2-(194-1)^2+(194-2)^2-(194-3)^2+(194-4)^2-(194-5)^2+...+102^2-101^2 .
Odpowiedź:
s= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 8.  2 pkt ⋅ Numer: pp-21058 ⋅ Poprawnie: 421/675 [62%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (2 pkt)
 Ciąg \left(3x^2+35x+100,x^2+10x+25,-x^2-10x-5\right) jest arytmetyczny.

Oblicz x.

Odpowiedź:
x= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 9.  2 pkt ⋅ Numer: pp-21069 ⋅ Poprawnie: 150/262 [57%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (2 pkt)
 W ciągu arytmetycznym \left(a_n\right), określonym dla każdej liczby naturalnej n\geqslant 1, a_1=9 i a_4=12.

Oblicz sumę stu początkowych kolejnych wyrazów tego ciągu.

Odpowiedź:
S_{100}= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 10.  2 pkt ⋅ Numer: pp-21111 ⋅ Poprawnie: 119/223 [53%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 Ciąg (a_n) jest określony wzorem a_n=4\cdot(-1)^{n+1}+5 dla każdej liczby naturalnej n\geqslant 1.

Suma dziesięciu początkowych kolejnych wyrazów tego ciągu jest równa:

Odpowiedzi:
A. 64 B. 57
C. 59 D. 54
E. 50 F. 63
G. 48 H. 35
Podpunkt 10.2 (1 pkt)
 Oceń prawdziwość poniższych stwierdzeń.
Odpowiedzi:
T/N : ciąg (a_n) jest malejący T/N : ciąg (a_n) jest geometryczny
Zadanie 11.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30166 ⋅ Poprawnie: 176/416 [42%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (2 pkt)
 Suma pierwszych pięciu wyrazów ciągu arytmetycznego (a_n) wynosi s1, a suma a_6+a_7+a_8+...+a_{12} wynosi s2.

Oblicz a_1.

Dane
s1=1345
s2=1421
Odpowiedź:
a_{1}= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 11.2 (2 pkt)
 Oblicz różnicę tego ciągu.
Odpowiedź:
r= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 12.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30170 ⋅ Poprawnie: 243/545 [44%] Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (2 pkt)
 Paweł przez pięć dni zapisywał swoje wydatki. Zauważył, że każdego dnia wydatki były niższe o 20\% w stosunku do wydatków z poprzedniego dnia.

Oblicz kwotę, jaką Paweł wydał pierwszego dnia, jeśli piątego dnia wydał p zł.

Dane
p=51.20
Odpowiedź:
k= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 12.2 (2 pkt)
 Oblicz kwotę, jaką Paweł wydał w ciągu pięciu dni.
Odpowiedź:
k_5=
(wpisz dwie liczby całkowite)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm