Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-fun-wyk-log-pr-2

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pr-10163 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (0.2 pkt)
 Dana jest funkcja określona wzorem f(x)=\frac{1}{0,6^{|x|}}+b.

Zbiór ZW_f ma postać:

Dane
b=-4
Odpowiedzi:
A. (p, q) B. (-\infty, p)\cup(q,+\infty)
C. (-\infty, p) D. \langle p, q\rangle
E. \langle p,+\infty) F. (p,+\infty)
Podpunkt 1.2 (0.8 pkt)
 Zapisz ten zbiór w postaci sumy przedziałów. Podaj najmniejszy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11200 ⋅ Poprawnie: 465/594 [78%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Dana jest funkcja f(x)=a^x. Punkt A=(1, 5) należy do wykresu tej funkcji.

Podaj liczbę a.

Odpowiedź:
a= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11192 ⋅ Poprawnie: 47/88 [53%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (0.2 pkt)
 » Dana jest funkcja g(x)=-3^{-3-x}-6.

Zbiór ZW_g ma postać:

Odpowiedzi:
A. (p, q) B. \langle p, q\rangle
C. \langle p, +\infty) D. (-\infty,p)
E. (-\infty, p)\cup(q, +\infty) F. (-\infty, p\rangle
Podpunkt 3.2 (0.8 pkt)
 Zapisz ten zbiór w postaci sumy przedziałów.

Podaj najmniejszy z końców liczbowych tych przedziałów.

Odpowiedź:
min=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11195 ⋅ Poprawnie: 62/137 [45%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 » Dana jest funkcja g(x)=4^x.

Funkcja określona wzorem h(x)=2+g(x+5) z prostą o równaniu y-3=0:

Odpowiedzi:
A. ma dokładnie dwa punkty wspólne B. nie ma punktów wspólnych
C. ma nieskończenie wiele punktów wspólnych D. ma dokładnie jeden punkt wspólny
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pr-10159 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Ile liczb całkowitych należy do dziedziny funkcji określonej wzorem g(x)=\log_{6}{(49-x^2)}?
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20564 ⋅ Poprawnie: 18/43 [41%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (2 pkt)
 « Rozwiąż równanie: 3^{\frac{2x}{a}}+\left(\frac{27}{4}\right)^{-1}+9^{\frac{x}{a}}=2\cdot 3^{\frac{2x}{a}+1}

Podaj rozwiązanie tego równania.

Dane
a=4
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20560 ⋅ Poprawnie: 26/46 [56%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (2 pkt)
 Rozwiąż nierówność: \left(\frac{4}{25}\right)^{x+a}\cdot \left(\frac{125}{8}\right)^{x+a} \lessdot \left(\frac{5}{2}\right)^{2x+2a+9} .

Rozwiązanie zapisz w postaci przedziału. Podaj lewy koniec tego przedziału.

Dane
a=-4
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 8.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20310 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (2 pkt)
» Rozwiąż równanie \log_{2}{x}+\log_{2}{(x+2)}=-\log_{\frac{1}{2}}{3} .

Podaj największe rozwiązanie tego równania.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 9.  4 pkt ⋅ Numer: pr-30232 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
 « Dane jest równanie \left|\frac{a^{x+1}-1}{a^x}\right|=m z parametrem m\in\mathbb{R}.

Wyznacz najmniejszą wartość m, dla której równanie to ma dokładnie jedno rozwiązanie.

Dane
a=4
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 9.2 (1 pkt)
 Podaj najmniejszą dodatnią wartość m, dla której równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 9.3 (2 pkt)
 Wyznacz zbiór tych wartości parametru m, dla których równanie to ma dokładnie dwa rozwiązania.

Zbiór ten zapisz w postaci przedziału. Podaj długość tego przedziału.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 10.  4 pkt ⋅ Numer: pr-30231 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (2 pkt)
 Na rysunku pokazano wykres funkcji f(x)=-a^x+3.

Wyznacz a.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 10.2 (2 pkt)
 Naszkicuj wykres funkcji g(x)=a^{|x+4|}-6.

Podaj najmniejszą wartość funkcji g.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 11.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30177 ⋅ Poprawnie: 5/47 [10%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (4 pkt)
 «« Rozwiąż nierówność \left(\frac{1}{3}\right)^{2+5+8+...+(3x-1)}\ge \left(\frac{1}{9}\right)^{ax} .

Podaj największą liczbę całkowitą spełniającą tę nierówność.

Dane
a=10
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm