Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-fun-wyk-pp-3

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11218 ⋅ Poprawnie: 189/265 [71%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 » Funkcja h określona jest wzorem h(x)=3^{2x}. Wówczas liczba h\left(-4\right) jest równa \frac{1}{3^m}.

Podaj liczbę m.

Odpowiedź:
m= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11200 ⋅ Poprawnie: 466/597 [78%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Dana jest funkcja f(x)=a^x. Punkt A=(1, 7) należy do wykresu tej funkcji.

Podaj liczbę a.

Odpowiedź:
a= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11217 ⋅ Poprawnie: 328/493 [66%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 Funkcja wykładnicza g(x)=a^x jest malejąca oraz g(-3)=64.

Wyznacz liczbę a.

Odpowiedź:
a=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11191 ⋅ Poprawnie: 56/131 [42%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 » Dana jest funkcja g(x)=\left(2\sqrt{2}\right)^x.

Zbiór ZW_g nie zawiera liczby:

Odpowiedzi:
A. 5^{-8} B. \frac{\sqrt{\pi}}{4}
C. 9\cdot \pi -28 D. 6\cdot \pi -19
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11194 ⋅ Poprawnie: 53/114 [46%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Wykres funkcji y=-7-\frac{1}{8^x} nie przecina prostej:
Odpowiedzi:
A. y=-7-\sqrt{2} B. y=8x
C. x=\sqrt{5} D. y=-7+\sqrt{2}
Zadanie 6.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11199 ⋅ Poprawnie: 97/210 [46%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (0.2 pkt)
 » Funkcja f(x)=(12\cdot m-7)^x jest rosnąca wtedy i tylko wtedy gdy liczba m należy do pewnego przedziału.

Przedział ten ma postać:

Odpowiedzi:
A. (-\infty,p) B. (-\infty,p\rangle
C. (p, q) D. (p, +\infty)
E. \langle p, +\infty) F. \langle p, q\rangle
Podpunkt 6.2 (0.8 pkt)
 Podaj najmniejszy z końców liczbowych tego przedziału.
Odpowiedź:
min=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 7.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11208 ⋅ Poprawnie: 84/217 [38%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (0.2 pkt)
 Funkcja h(x)=(-7m-7)^x jest malejąca, wtedy i tylko wtedy, gdy parametr m należy do pewnego zbioru.

Zbiór ten ma postać:

Odpowiedzi:
A. (-\infty, p) B. (p, +\infty)
C. (-\infty, p\rangle D. (-\infty, p)\cup(q, +\infty)
E. (p, q) F. \langle p, +\infty)
Podpunkt 7.2 (0.8 pkt)
 Zapisz ten zbiór w postaci sumy przedziałów.

Podaj najmniejszy z końców liczbowych tych przedziałów.

Odpowiedź:
min=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 8.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11214 ⋅ Poprawnie: 235/398 [59%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (0.2 pkt)
 Zbiór wartości funkcji f(x)=7^{-x}-2 ma postać:
Odpowiedzi:
A. (p,+\infty) B. (-\infty, p\rangle
C. (-\infty, p)\cup(q, +\infty) D. \langle p, q\rangle
E. \langle p, +\infty) F. (-\infty, p)
Podpunkt 8.2 (0.8 pkt)
 Zapisz ten zbiór w postaci sumy przedziałów.

Podaj najmniejszy z końców liczbowych tych przedziałów.

Odpowiedź:
min= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 9.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11192 ⋅ Poprawnie: 47/88 [53%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (0.2 pkt)
 » Dana jest funkcja g(x)=-3^{2-x}-8.

Zbiór ZW_g ma postać:

Odpowiedzi:
A. \langle p, +\infty) B. (-\infty, p)\cup(q, +\infty)
C. (-\infty, p\rangle D. (p, q)
E. (-\infty,p) F. \langle p, q\rangle
Podpunkt 9.2 (0.8 pkt)
 Zapisz ten zbiór w postaci sumy przedziałów.

Podaj najmniejszy z końców liczbowych tych przedziałów.

Odpowiedź:
min=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 10.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11198 ⋅ Poprawnie: 241/398 [60%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 Funkcją malejącą jest funkcja określona wzorem:
Odpowiedzi:
A. h(x)=\left(\frac{1}{8}\right)^{8-x} B. h(x)=8^{1-x}
C. h(x)=\left(\frac{1}{8}\right)^{-x} D. h(x)=-8^{-x}
Zadanie 11.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11206 ⋅ Poprawnie: 131/229 [57%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (1 pkt)
 » Wykres funkcji f(x)=\frac{1}{256}\cdot 4^x otrzymamy przesuwając wykres funkcji g(x)=4^x o:
Odpowiedzi:
A. cztery jednostki w prawo B. dwie jednostki w górę
C. cztery jednostki w lewo D. cztery jednostki w dół
Zadanie 12.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11212 ⋅ Poprawnie: 119/182 [65%] Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (1 pkt)
 Dana jest funkcja f(x)=6^x+1.

Oblicz wartość funkcji określonej wzorem g(x)=f(x-2) dla argumentu x=7.

Odpowiedź:
g(7)= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 13.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11219 ⋅ Poprawnie: 105/197 [53%] Rozwiąż 
Podpunkt 13.1 (1 pkt)
 » Dana jest funkcja f(x)=3^{x-7}-5.

Wyznacz miejsce zerowe funkcji określonej wzorem g(x)=f(x+1)-4.

Odpowiedź:
x= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 14.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11203 ⋅ Poprawnie: 224/400 [56%] Rozwiąż 
Podpunkt 14.1 (1 pkt)
 Do wykresu funkcji określonej wzorem f(x)=p\cdot a^x, gdzie a>0, należą punkty o współrzędnych A=\left(4,4\right) i B=\left(1,\frac{1}{2}\right).

Oblicz f(7).

Odpowiedź:
f(x_0)= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 15.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11210 ⋅ Poprawnie: 68/167 [40%] Rozwiąż 
Podpunkt 15.1 (1 pkt)
 « Równość f(x)=3, jeśli f(x)=13^{2x}, zachodzi dla x=-\log_{13}{p}.

Podaj liczbę p.

Odpowiedź:
p= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm