Matury CKE ☆ Matma z CKE ☆ Sprawdziany ☆ Zadania z lekcji ☆ Zbiór zadań ☆ Wyniki uczniów ☆ Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-geom-analit-pp-2

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11417 ⋅ Poprawnie: 535/1040 [51%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 « Punkty o współrzędnych A=(1,5) i C=(-2,9) są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu, na którym opisano okrąg. Zapisz długość promienia tego okręgu w najprostszej postaci \frac{a\sqrt{b}}{c}, gdzie a,b,c\in\mathbb{N}.

Podaj liczby a, b i c.

Odpowiedź:
r= \cdot√
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11224 ⋅ Poprawnie: 126/245 [51%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Pole powierzchni trójkąta o wierzchołkach K=(-1,-4), L=(4,-9) i M=(4,-1) jest równe P.

Oblicz długość boku kwadratu o polu powierzchni P.

Odpowiedź:
a= \cdot√
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11250 ⋅ Poprawnie: 172/334 [51%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 » Punkty A=(2,-1), B=(3,2), C=\left(-\frac{17}{3},-\frac{4}{3}\right) i D=(x_D,y_D) są czterema kolejnymi wierzchołkami równoległoboku (odwrotnie do ruchu wskazówek zegara).

Podaj współrzędne x_D i y_D.

Odpowiedzi:
x_D= (dwie liczby całkowite)

y_D= (dwie liczby całkowite)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11239 ⋅ Poprawnie: 148/272 [54%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 Punkty A=(3,-2) i C=\left(4,\frac{1}{2}\right) są dwoma przeciwległymi wierzchołkami prostokąta.

Oblicz długość promienia okręgu opisanego na tym prostokącie.

Odpowiedź:
r= \cdot√
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11511 ⋅ Poprawnie: 542/932 [58%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Punkty o współrzędnych A=\left(\sqrt{3},-3\right) i B=\left(3\sqrt{3},-3\right) są wierzchołkami trójkąta równobocznego ABC.

Oblicz długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie.

Odpowiedź:
r= \cdot√
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 6.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11537 ⋅ Poprawnie: 42/95 [44%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 (1 pkt) Obrazami punktów o współrzędnych A=(2,-28) oraz B=(-14,-24) w symetrii środkowej względem punktu O=(0,0) są punkty odpowiednio A' i B'. Środek odcinka A'B' ma współrzędne S=(x_S, y_S).

Podaj współrzędne x_S i y_S.

Odpowiedzi:
x_S= (wpisz liczbę całkowitą)
y_S= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 7.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11242 ⋅ Poprawnie: 478/645 [74%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 « Punkt C=(-2m,y_C) jest środkiem odcinka o końcach A=(-6,-3) i B=(-5,-6).

Zatem liczba m jest równa:

Odpowiedzi:
A. -\frac{11}{4} B. \frac{11}{2}
C. -\frac{11}{2} D. \frac{11}{4}
Zadanie 8.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11233 ⋅ Poprawnie: 198/375 [52%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (1 pkt)
 » Odcinek AB jest średnicą okręgu oraz A=(a+2,8) i B=(-7,b+1). Punkt C=(1,-9) jest środkiem tego okręgu.

Wyznacz wartości parametrów a i b.

Odpowiedzi:
a= (wpisz liczbę całkowitą)
b= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 9.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11234 ⋅ Poprawnie: 152/322 [47%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
 Oblicz odległość między prostymi określonymi równaniami y=x+1 i x-y=9.
Odpowiedź:
d= \cdot√
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 10.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11237 ⋅ Poprawnie: 119/180 [66%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 Punkt S=(-5,-7) jest środkiem okręgu, a odległość punktu A=(3,8) od punktu S jest trzykrotnie większa od długości promienia tego okręgu.

Oblicz długość promienia tego okręgu.

Odpowiedź:
r=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 11.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11221 ⋅ Poprawnie: 71/162 [43%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (1 pkt)
Punkty A=(2,0), B=(5,0) i C=(4,3) są wierzchołkami trójkąta. Zbiór wszystkich punktów M należacych do trójkąta ABC spełniających warunek |MA|\leqslant |MB| jest:
Odpowiedzi:
A. czworokątem B. trójkątem ostrokątnym
C. trójkątem prostokątnym D. wycinkiem koła
Zadanie 12.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11222 ⋅ Poprawnie: 233/591 [39%] Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (1 pkt)
 Symetralną odcinka o końcach A=(1,-3) i B=\left(-\frac{9}{2},-3\right) jest prosta określona równaniem x+by=c.

Podaj liczby b i c.

Odpowiedzi:
b= (dwie liczby całkowite)

c= (dwie liczby całkowite)
Zadanie 13.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11247 ⋅ Poprawnie: 224/444 [50%] Rozwiąż 
Podpunkt 13.1 (1 pkt)
 Prosta o równaniu -16x+1y+8=0 wraz z osiami układu współrzędnych ogranicza trójkąt.

Oblicz pole powierzchni tego trójkąta.

Odpowiedź:
P_{\triangle}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 14.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11245 ⋅ Poprawnie: 87/176 [49%] Rozwiąż 
Podpunkt 14.1 (1 pkt)
 Punkt A=(-12,-14) jest środkiem okręgu o promieniu 2017. Okrąg ten przekształcono przez symetrię względem osi Oy i otrzymano okrąg o środku w punkcie A_1.

Oblicz długość odcinka AA_1.

Odpowiedź:
|AA_1|= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 15.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11220 ⋅ Poprawnie: 191/344 [55%] Rozwiąż 
Podpunkt 15.1 (1 pkt)
 Punkt M=\left(-\frac{3m}{2},7\right) jest środkiem odcinka o końcach A=(-3,5) i B=(-5,9).

Wyznacz wartość parametru m.

Odpowiedź:
m=
(wpisz dwie liczby całkowite)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm