Matury CKE ☆ Matma z CKE ☆ Sprawdziany ☆ Zadania z lekcji ☆ Zbiór zadań ☆ Wyniki uczniów ☆ Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-geom-analit-pp-4

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11251 ⋅ Poprawnie: 222/438 [50%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 Prostą k o równaniu y=6x-7 przekształcono przez symetrię względem początku układu współrzędnych i otrzymano prostą l o równaniu y=ax+b.

Podaj współczynniki a i b.

Odpowiedzi:
a= (wpisz liczbę całkowitą)
b= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11239 ⋅ Poprawnie: 148/272 [54%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Punkty A=(5,-5) i C=\left(-6,-3\right) są dwoma przeciwległymi wierzchołkami prostokąta.

Oblicz długość promienia okręgu opisanego na tym prostokącie.

Odpowiedź:
r= \cdot√
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11232 ⋅ Poprawnie: 120/268 [44%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 «« Punkty A=(-2,-3) i B=(10,2) są środkami okręgów stycznych wewnętrznie. Promienie tych okręgów r_1,r_2 spełniają warunek r_1=5r_2.

Oblicz sumę długości promieni tych okręgów.

Odpowiedź:
r_1+r_2=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11237 ⋅ Poprawnie: 119/180 [66%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 Punkt S=(-6,-1) jest środkiem okręgu, a odległość punktu A=(18,31) od punktu S jest trzykrotnie większa od długości promienia tego okręgu.

Oblicz długość promienia tego okręgu.

Odpowiedź:
r=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11238 ⋅ Poprawnie: 73/161 [45%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 « Punkty A=(-1,-4) i C są dwoma przeciwległymi wierzchołkami kwadratu, a punkt P=(3,1) jest środkiem boku BC tego kwadratu.

Oblicz pole powierzchni tego kwadratu.

Odpowiedź:
P_{\square}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20601 ⋅ Poprawnie: 36/111 [32%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 « Prosta k:8x-15y+7=0 względem punktu A=(x_a,3) jest tak położona, że d(A, k)=13.

Podaj najmniejsze możliwe x_a.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 6.2 (1 pkt)
 Podaj największe możliwe x_a.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 7.  3 pkt ⋅ Numer: pp-20618 ⋅ Poprawnie: 7/76 [9%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 Podstawę trapezu równoramiennego ABCD wyznaczają punkty A=(-4,-6) i B=(4,-2), zaś C=(-2,1) jest jednym z jego pozostałych wierzchołków. Wyznacz równanie osi symetrii y=ax+b tego trapezu.

Podaj b.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 7.2 (1 pkt)
 Wierzchołek D tego trapezu ma współrzędne D=(x_d,y_d).

Podaj x_d.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 7.3 (1 pkt)
 Podaj y_d.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 8.  3 pkt ⋅ Numer: pp-20813 ⋅ Poprawnie: 77/334 [23%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (1 pkt)
 (1 pkt) Punkty A=(x_A, y_A), B=(x_B, y_B) i C=(x_C, y_C) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego.

Jaką długość ma najdłuższy bok tego trójkąta?

Dane
x_A=-2
y_A=-1
x_B=6
y_B=-9
x_C=7
y_C=0
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 8.2 (1 pkt)
 (1 pkt) Punkt D=(x_D, y_D) jest środkiem boku AB tego trójkąta.

Podaj sumę jego współrzędnych, czyli x_D+y_D.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 8.3 (1 pkt)
 (1 pkt) Prosta określona równaniem y=x+b jest osią symetrii tego trójkąta.

Podaj b.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 9.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30210 ⋅ Poprawnie: 1/30 [3%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
 » Dane są trzy kolejne wierzchołki trapezu A=(0,-6), B=(4,6) i C=(-3,4), w którym kąt przy wierzchołku A jest prosty. Punkt D ma współrzędne D=(x_d, y_d), a prosta zawierająca bok AD opisana jest równaniem x+by+c=0

Podaj c.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 9.2 (1 pkt)
 Podaj x_d.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 9.3 (1 pkt)
 Podaj y_d.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 9.4 (1 pkt)
 Oblicz pole powierzchni tego trapezu.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm