Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Procenty. Punkty procentowe

Zadania dla liceum ogólnokształcącego - poziom podstawowy

Zadanie 1.  2 pkt ⋅ Numer: pp-11554 ⋅ Poprawnie: 287/539 [53%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 Pensja pana X jest o 62\% wyższa od średniej pensji krajowej, a pensja pana Y jest o 19\% niższa od średniej pensji krajowej.

Pensja pana X jest wyższa od pensji pana Y o:

Odpowiedzi:
A. 110\% B. 100\%
C. 120\% D. 95\%
E. 90\% F. 115\%
G. 125\% H. 105\%
Podpunkt 1.2 (1 pkt)
 Pensja pana Y jest niższa od pensji pana X o:
Odpowiedzi:
A. 70\% B. 75\%
C. 65\% D. 55\%
E. 45\% F. 50\%
G. 40\% H. 60\%
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10097 ⋅ Poprawnie: 173/234 [73%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 W szkole naucza się języka angielskiego, niemieckiego i rosyjskiego. 30\% wszystkich uczniów uczy się języka angielskiego, 36\% języka niemieckiego. Więcej niż jednego języka uczą się tylko ci, którzy uczą się języka angielskiego i niemieckiego, czyli 20\% wszystkich uczniów.
Języka rosyjskiego w tej szkole uczy się ..........\% wszystkich uczniów.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10102 ⋅ Poprawnie: 298/435 [68%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 Liczba 55 stanowi ..........\% liczby 100.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10104 ⋅ Poprawnie: 165/212 [77%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 Liczba a stanowi 56\% liczby b. Wówczas b=.........\cdot a.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10106 ⋅ Poprawnie: 162/251 [64%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Dodatnia liczba x stanowi 80\% liczby y. Wówczas y=.........\cdot x.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 6.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10107 ⋅ Poprawnie: 162/253 [64%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 Liczby a i b są dodatnie oraz 30\% liczby a jest równe 24\% liczby b. Wynika z tego, że liczba a jest równa .........\% liczby b.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 7.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10108 ⋅ Poprawnie: 355/538 [65%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 Kurtkę, która kosztowała 500 złotych, przeceniono i sprzedano za 110 złotych. Cenę kurtki obniżono .........\%.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 8.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10112 ⋅ Poprawnie: 190/227 [83%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (1 pkt)
 Cztery litry 55%-owego roztworu zmieszano z sześcioma litrami roztworu 10\%-owego. Otrzymana mieszanina ma stężenie .........\%.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 9.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10113 ⋅ Poprawnie: 190/263 [72%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
 Promień koła zwiększono o 52\%. Pole powierzchni tego koła wzrosło o ........\%.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 10.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10405 ⋅ Poprawnie: 186/289 [64%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 Oprocentowanie pożyczki było równe 20\% i zostało obniżone o 5 punktów procentowych. Wynika z tego, że oprocentowanie to obniżono o .........\%.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 11.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10115 ⋅ Poprawnie: 170/275 [61%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (1 pkt)
 Buty, które kosztowały 300 złotych, przeceniono i sprzedano za 273 złotych. Wynika z tego, że cenę tych butów obniżono o ........\%.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 12.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10117 ⋅ Poprawnie: 320/515 [62%] Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (1 pkt)
 Cena towaru została podwyższona o 50\%, a po pewnym czasie nową, wyższą cenę ponownie podwyższono, tym razem o 72\%. W rezultacie obu podwyżek wyjściowa cena towaru zwiększyła się o ........\%.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 13.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10118 ⋅ Poprawnie: 270/368 [73%] Rozwiąż 
Podpunkt 13.1 (1 pkt)
 Cenę nart obniżono o 12\%, a po miesiącu nową cenę obniżono o dalsze 25\%. W wyniku obu obniżek cena nart zmniejszyła się o ........\%.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 14.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10119 ⋅ Poprawnie: 204/227 [89%] Rozwiąż 
Podpunkt 14.1 (1 pkt)
 Spodnie przed obniżką ceny kosztowały ........ zł. Po obniżce ceny o 59\% spotnie kosztują 246 zł.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 15.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10120 ⋅ Poprawnie: 331/408 [81%] Rozwiąż 
Podpunkt 15.1 (1 pkt)
 Cena towaru netto jest równa 700 zł. Towar ten wraz z podatkiem VAT w wysokości 22\% kosztuje .......... zł..

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 16.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10121 ⋅ Poprawnie: 203/336 [60%] Rozwiąż 
Podpunkt 16.1 (1 pkt)
 Cenę pewnego towaru podwyższono o 90\%, a następnie nową cenę tego towaru podwyższono o 80\%. Takie dwie podwyżki ceny tego towaru można zastąpić równoważną im jedną podwyżką o ........\%.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 17.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10157 ⋅ Poprawnie: 126/169 [74%] Rozwiąż 
Podpunkt 17.1 (1 pkt)
 Cenę towaru obniżono o 30\%, a po kilku dniach obniżoną cenę towaru ponownie obniżono o 50\%. Po obu obniżkach cena pierwotna zmniejszyła się o ........\%.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 18.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10156 ⋅ Poprawnie: 190/348 [54%] Rozwiąż 
Podpunkt 18.1 (1 pkt)
 Na wybiegu w zoo są tylko lwy i tygrysy. Lwów jest 24 razy więcej niż tygrysów. Lwy stanowią ........\% wszystkich zwierząt na wybiegu.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 19.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10125 ⋅ Poprawnie: 160/249 [64%] Rozwiąż 
Podpunkt 19.1 (1 pkt)
 Przy 20-procentowej stawce podatku VAT cena brutto samochodu jest równa 91404 zł. Cena netto tego samochodu jest równa .......... zł.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
netto= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 20.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10126 ⋅ Poprawnie: 83/140 [59%] Rozwiąż 
Podpunkt 20.1 (1 pkt)
 W listopadzie pensja pana Jana była o 56\% większa niż w październiku. W grudniu pensja pana Jana zmalała i wynosiła o 32\% mniej niż w październiku. Średnia arytmetyczna pensji pana Jana w październiku, listopadzie i grudniu różniła się od pensji w październiku o ........\%.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 21.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10153 ⋅ Poprawnie: 96/192 [50%] Rozwiąż 
Podpunkt 21.1 (1 pkt)
 «« Długości wszystkich boków trójkąta równobocznego powiększono o 38\%. Pole powierzchni tego trójkąta wzrosło o ........\%.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 22.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10152 ⋅ Poprawnie: 128/146 [87%] Rozwiąż 
Podpunkt 22.1 (1 pkt)
 Liczba autobusów wynosiła .......... i wzrosła w ostatnim czasie o 210\% i obecnie wynosi 3534.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 23.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10132 ⋅ Poprawnie: 147/207 [71%] Rozwiąż 
Podpunkt 23.1 (1 pkt)
 6\% liczby .......... jest równe 24.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 24.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10150 ⋅ Poprawnie: 77/115 [66%] Rozwiąż 
Podpunkt 24.1 (1 pkt)
 « Masa tortu weselnego .......... kg jest równa 0.80 kg i 80\% masy tego tortu.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 25.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10137 ⋅ Poprawnie: 139/147 [94%] Rozwiąż 
Podpunkt 25.1 (1 pkt)
 Czterech przyjaciół zarejestrowało spółkę. Wysokość udziałów poszczególnych wspólników w kapitale zakładowym spółki wyraża stosunek 5:11:4:5. Udział największego inwestora stanowi ........\% wszystkich udziałów.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 26.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10147 ⋅ Poprawnie: 87/161 [54%] Rozwiąż 
Podpunkt 26.1 (1 pkt)
 « Licznik ułamka zwiększono o 14\%, a mianownik tego ułamka zmniejszono o 43\%. Wówczas ułamek zwiększył się o ........\%.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 27.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10139 ⋅ Poprawnie: 292/362 [80%] Rozwiąż 
Podpunkt 27.1 (1 pkt)
 Julia połowę swoich oszczędności przeznaczyła na prezent dla Maćka. 24\% tego, co jej zostało, przeznaczyła na prezent dla Dominiki. Julii pozostało ........\% oszczędności.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 28.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10140 ⋅ Poprawnie: 220/249 [88%] Rozwiąż 
Podpunkt 28.1 (1 pkt)
 Pierwsza rata, która stanowi 12\% ceny roweru, jest równa 546 zł. Wynika z tego, że rower kosztuje .......... zł.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 29.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10142 ⋅ Poprawnie: 110/141 [78%] Rozwiąż 
Podpunkt 29.1 (1 pkt)
 Liczba 2026 jest większa od liczby 2000 o ........\%.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 30.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10143 ⋅ Poprawnie: 64/95 [67%] Rozwiąż 
Podpunkt 30.1 (1 pkt)
 Prędkość należy zwiększyć o ........\%, aby tę samą drogę pokonać w czasie o 50\% krótszym.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 31.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10145 ⋅ Poprawnie: 150/219 [68%] Rozwiąż 
Podpunkt 31.1 (1 pkt)
 Długość każdego boku kwadratu powiększono o 60\%. Pole powierzchni tak otrzymanego kwadratu wzrosło o ........\%.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 32.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10149 ⋅ Poprawnie: 58/90 [64%] Rozwiąż 
Podpunkt 32.1 (1 pkt)
 « Liczba b jest o 26\% mniejsza od liczby c i o 48\% większa od liczby a. Zatem c jest większe od a o ........\%.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 33.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11529 ⋅ Poprawnie: 52/105 [49%] Rozwiąż 
Podpunkt 33.1 (1 pkt)
 Pensja pana Adama jest o 16\% niższa od średniej krajowej, a pensja pani Ewy jest o 47\% wyższa od średniej krajowej. Wynika z tego, że pensja pani Ewy jest wyższa od pensji pana Adama o ........\%.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 34.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10103 ⋅ Poprawnie: 131/166 [78%] Rozwiąż 
Podpunkt 34.1 (1 pkt)
 0,4\% liczby x jest równe 18. Zatem:
Odpowiedzi:
A. x=4410 B. x > 4464
C. x=4446 D. x \lessdot 4356
Zadanie 35.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10092 ⋅ Poprawnie: 535/753 [71%] Rozwiąż 
Podpunkt 35.1 (1 pkt)
 Maszyna kosztowała 18450 zł wraz z podatkiem VAT wynoszącym 23\%.

Ile złotych kosztowałaby ta maszyna, gdyby podatek VAT był równy 8\%?

Odpowiedź:
cena= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 36.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10093 ⋅ Poprawnie: 151/189 [79%] Rozwiąż 
Podpunkt 36.1 (1 pkt)
 » Dany jest trójkąt o bokach długości a, b, c. Stosunek a:b:c jest równy 11:19:18.

Które zdanie jest prawdziwe:

Odpowiedzi:
A. liczba c jest o 40.0% mniejsza od liczby a+b B. liczba a stanowi 34.7% liczby b+c
C. liczba a stanowi 27.9% liczby a+b+c D. liczba c jest o 45.0% mniejsza od liczby a+b
Zadanie 37.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10094 ⋅ Poprawnie: 170/184 [92%] Rozwiąż 
Podpunkt 37.1 (1 pkt)
 Przy zakupie motoroweru pani Kinga zapłaciła zaliczkę w wysokości 15\% jego ceny, a pozostałą część spłacała w ratach nieoprocentowanych. Po trzech miesiącach okazało się, że zapłaciła już za motorower 1100 zł, co stanowiło 55\% jego ceny.

Ile złotych wynosiła zaliczka?

Odpowiedź:
zaliczka= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 38.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10095 ⋅ Poprawnie: 319/374 [85%] Rozwiąż 
Podpunkt 38.1 (1 pkt)
 Cenę kurtki 300 zł obniżono i sprzedano ją za kwotę 240 zł. Obniżka wynosiła p\%.

Podaj liczbę p.

Odpowiedź:
p= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 39.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10096 ⋅ Poprawnie: 144/238 [60%] Rozwiąż 
Podpunkt 39.1 (1 pkt)
 Do banku wpłacono kwotę 4280 zł na dwuletnią lokatę oprocentowaną w stosunku rocznym (procent składany) w wysokości 6\%.

Wyznacz kwotę złotych, którą po zakończeniu lokaty wypłaci bank.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 40.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10100 ⋅ Poprawnie: 195/268 [72%] Rozwiąż 
Podpunkt 40.1 (1 pkt)
 Liczby a i b są dodatnie. 56% liczby a jest równe 42% liczby b. Liczba b jest równa k% liczby a. Liczba k jest równa:
Odpowiedzi:
A. 131 B. 138
C. 137 D. 133
E. 130 F. 125
Zadanie 41.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10098 ⋅ Poprawnie: 198/215 [92%] Rozwiąż 
Podpunkt 41.1 (1 pkt)
 » Liczby a i c są dodatnie. Liczba b stanowi 72\% liczby a oraz 48\% liczby c.

Wynika stąd, że:

Odpowiedzi:
A. c=0.67\cdot a B. c=0.15\cdot a
C. c=1.60\cdot a D. c=1.50\cdot a
Zadanie 42.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10099 ⋅ Poprawnie: 98/113 [86%] Rozwiąż 
Podpunkt 42.1 (1 pkt)
 « Liczba a stanowi 5\% liczby b.

Wówczas:

Odpowiedzi:
A. b=19.95\cdot a B. b=20.02\cdot a
C. b=20.00\cdot a D. b=19.98\cdot a
Zadanie 43.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10101 ⋅ Poprawnie: 137/145 [94%] Rozwiąż 
Podpunkt 43.1 (1 pkt)
 Wyznacz liczbę, której 9\% jest równe 9.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 44.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10154 ⋅ Poprawnie: 148/224 [66%] Rozwiąż 
Podpunkt 44.1 (1 pkt)
 » Cenę telefonu obniżono dwukrotnie o 10\% i 20\%. Teraz można kupić ten telefon za 612 zł.

Wyznacz cenę w złotych tego telefonu przed obiżkami.

Odpowiedź:
cena= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 45.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10111 ⋅ Poprawnie: 98/152 [64%] Rozwiąż 
Podpunkt 45.1 (1 pkt)
 Liczby a i b są dodatnie. 5\% liczby a jest równe 20\% liczby b. Wynika stąd, że:
Odpowiedzi:
A. liczba b jest 5 razy mniejsza od liczby a B. liczba b jest 6 razy większa od liczby a
C. liczba a jest 4 razy większa od liczby b D. liczba a jest 5 razy większa od liczby b
Zadanie 46.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10129 ⋅ Poprawnie: 151/187 [80%] Rozwiąż 
Podpunkt 46.1 (1 pkt)
 Wyznacz liczbę, której 5\% równa się 7.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 47.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10130 ⋅ Poprawnie: 155/176 [88%] Rozwiąż 
Podpunkt 47.1 (1 pkt)
 Wyznacz liczbę, której 0,2\% równa się 47.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 48.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10090 ⋅ Poprawnie: 116/158 [73%] Rozwiąż 
Podpunkt 48.1 (1 pkt)
 Liczba b stanowi 75\% liczby a (a\neq 1).

Które ze zdań jest fałszywe:

Odpowiedzi:
A. b=a-0.25a B. b=0.75a
C. b=a-25\% D. b=a-25\%a
Zadanie 49.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10122 ⋅ Poprawnie: 110/142 [77%] Rozwiąż 
Podpunkt 49.1 (1 pkt)
 « Długość boku kwadratu k_2 jest o 15\% mniejsza od długości boku kwadratu k_1. Wówczas pole kwadratu k_2 jest mniejsze od pola kwadratu k_1 o s\%.

Podaj s.

Odpowiedź:
s\ [\%]=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 50.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10151 ⋅ Poprawnie: 71/88 [80%] Rozwiąż 
Podpunkt 50.1 (1 pkt)
 Iloczyn liczb dodatnich x i y wynosi 1900. 25\% liczby x jest równe 19\% liczby y.

Wyznacz liczbę y.

Odpowiedź:
y= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 51.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10135 ⋅ Poprawnie: 89/98 [90%] Rozwiąż 
Podpunkt 51.1 (1 pkt)
 Liczba x jest o 60\% większa od liczby 140.

Wyznacz liczbę x.

Odpowiedź:
x= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 52.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10105 ⋅ Poprawnie: 175/191 [91%] Rozwiąż 
Podpunkt 52.1 (1 pkt)
 Jaką liczbę otrzymamy, gdy od 31\% liczby 35 odejmiemy 35\% liczby 31?
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 53.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10133 ⋅ Poprawnie: 90/118 [76%] Rozwiąż 
Podpunkt 53.1 (1 pkt)
 Długość boku kwadratu k_2 jest o 30\% większa od długości boku kwadratu k_1. Wówczas pole kwadratu k_2 jest większe od pola kwadratu k_1 o s\%.

Podaj s.

Odpowiedź:
s\ [\%]=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 54.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10144 ⋅ Poprawnie: 70/109 [64%] Rozwiąż 
Podpunkt 54.1 (1 pkt)
 » Długości boków prostokąta są dłuższe od długości boku kwadratu odpowiednio o 20\% i 12\%. Wówczas pole prostokąta jest większe od pola kwadratu o s\%.

Podaj liczbę s.

Odpowiedź:
s\ [\%]=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 55.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10155 ⋅ Poprawnie: 152/205 [74%] Rozwiąż 
Podpunkt 55.1 (1 pkt)
 Dany jest prostokąt. Jeżeli długość jednego z jego boków zwiększymy o 27\%, a drugiego zmniejszymy o 5\% to pole tego prostokąta:
Odpowiedzi:
A. zmniejszy się o \frac{433}{20}\% B. zmniejszy się o \frac{413}{20}\%
C. zwiększy się o \frac{433}{20}\% D. zwiększy się o \frac{413}{20}\%
Zadanie 56.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10109 ⋅ Poprawnie: 341/395 [86%] Rozwiąż 
Podpunkt 56.1 (1 pkt)
 » Liczba y to 220\% liczby x. Wynika stąd, że:
Odpowiedzi:
A. y=x-1.2x B. y=x+1.2x
C. y=x+1.2 D. x=y+1.2x
Zadanie 57.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10141 ⋅ Poprawnie: 222/246 [90%] Rozwiąż 
Podpunkt 57.1 (1 pkt)
 Na seans filmowy sprzedano 300 biletów, w tym 87 ulgowych. Wynika z tego, że bilety ulgowe stanowiły p\% wszystkich sprzedanych biletów.

Podaj liczbę p.

Odpowiedź:
p= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 58.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10110 ⋅ Poprawnie: 215/348 [61%] Rozwiąż 
Podpunkt 58.1 (1 pkt)
 Pan Nowak wpłacił do banku k zł na procent składany. Oprocentowanie w tym banku wynosi 20\% w skali roku, a odsetki kapitalizuje się co trzy miesiące. Po 8 latach oszczędzania pan Nowak zgromadzi na koncie kwotę:
Odpowiedzi:
A. k\cdot(1+0.80)^{8} B. k\cdot(1+0.05)^{32}
C. k\cdot(1+0.20)^{32} D. k\cdot(1+0.40)^{16}
Zadanie 59.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10158 ⋅ Poprawnie: 154/182 [84%] Rozwiąż 
Podpunkt 59.1 (1 pkt)
 Liczba b to 135\% liczby a.

Wskaż zdanie prawdziwe:

Odpowiedzi:
A. b=135\cdot a B. b=a+1,35\cdot a
C. b=1,35\cdot a D. b=a+35\%
Zadanie 60.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10159 ⋅ Poprawnie: 140/160 [87%] Rozwiąż 
Podpunkt 60.1 (1 pkt)
 Suma liczby x i 25\% tej liczby jest równa 80.

Równaniem opisującym tę zależność jest:

Odpowiedzi:
A. 1.25+x=80 B. 0.25x+x=80
C. 1.25x+x=80 D. 0.75x=80
Zadanie 61.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10146 ⋅ Poprawnie: 149/173 [86%] Rozwiąż 
Podpunkt 61.1 (1 pkt)
 7\% liczby 40 jest równe 40\% liczby y.

Wyznacz liczbę y.

Odpowiedź:
y= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 62.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10148 ⋅ Poprawnie: 184/200 [92%] Rozwiąż 
Podpunkt 62.1 (1 pkt)
 Zbadano pewną grupę osób i okazało się, że 55\% badanych ma wadę wzroku. Wśród osób z wadą wzroku 75\%, czyli 165 osób nosi okulary, a 25\% - szkła kontaktowe.

Wynika z tego, że:

Odpowiedzi:
A. 225 osób ma wadę wzroku B. 51 osób nosi szkła kontaktowe
C. 220 osób ma wadę wzroku D. 56 osób nosi szkła kontaktowe
Zadanie 63.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10114 ⋅ Poprawnie: 118/143 [82%] Rozwiąż 
Podpunkt 63.1 (1 pkt)
 Cenę pizzy obniżono o 12\%. Zatem za dwie pizze należy zapłacić mniej o q\%.

Podaj liczbę q.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 64.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11502 ⋅ Poprawnie: 783/850 [92%] Rozwiąż 
Podpunkt 64.1 (1 pkt)
 Narty kosztowały 5000 złotych. Cenę tych nart obniżono najpierw o 18\%, a po miesiącu nową cenę obniżono o dalsze 26\%.

Wyznacz cenę w złotych nart po tych dwóch obniżkach.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 65.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10091 ⋅ Poprawnie: 220/320 [68%] Rozwiąż 
Podpunkt 65.1 (1 pkt)
 Liczba b stanowi 20\% liczby a.

Oznacza to, że:

Odpowiedzi:
A. b=5\cdot a B. b=20\cdot a
C. a=5\cdot b D. a=1,20\cdot b
Zadanie 66.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10089 ⋅ Poprawnie: 200/253 [79%] Rozwiąż 
Podpunkt 66.1 (1 pkt)
 W sklepie sportowym 56\% ceny roweru sportowego, to 42\% ceny roweru rekreacyjnego. Cena roweru sportowego stanowi k\% ceny roweru rekreacyjnego.

Podaj k.

Odpowiedź:
k= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 67.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11852 ⋅ Poprawnie: 331/413 [80%] Rozwiąż 
Podpunkt 67.1 (1 pkt)
 Cena działki po kolejnych dwóch obniżkach, za każdym razem o 10\% w odniesieniu do ceny obowiązującej w danym momencie, jest równa 73710.00 zł.

Cena w złotych tej działki przed obiema obniżkami była, w zaokrągleniu do 1 zł, równa:

Odpowiedzi:
A. 91043 B. 91019
C. 91000 D. 90918
E. 91023 F. 90985
Zadanie 68.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11881 ⋅ Poprawnie: 212/238 [89%] Rozwiąż 
Podpunkt 68.1 (1 pkt)
 30\% liczby x jest o 2800 mniejsze od liczby x.

Liczba x jest równa:

Odpowiedzi:
A. 3870 B. 4070
C. 4000 D. 3960
E. 4120 F. 4180
Zadanie 69.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11911 ⋅ Poprawnie: 289/355 [81%] Rozwiąż 
Podpunkt 69.1 (1 pkt)
 Cenę x (w złotych) pewnego towaru obniżono najpierw o 30\%, a następnie obniżono o 10\% w odniesieniu do ceny obowiązującej w danym momencie.

Po obydwu tych obniżkach cena towaru jest równa:

Odpowiedzi:
A. 0.61\cdot x B. 0.63\cdot x
C. 0.70\cdot x D. 0.65\cdot x
E. 0.67\cdot x F. 0.60\cdot x
Zadanie 70.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11957 ⋅ Poprawnie: 125/150 [83%] Rozwiąż 
Podpunkt 70.1 (1 pkt)
 Pan Nowak kupił obligacje Skarbu Państwa za 40000 zł oprocentowane 6\% w skali roku. Odsetki są naliczane i kapitalizowane co rok.

Wartość obligacji kupionych przez pana Nowaka będzie po n=2 latach równa:

Odpowiedzi:
A. 40000\cdot(1.06)^2 B. 40000\cdot(1.36)
C. 40000\cdot(1.36)^2 D. 40000\cdot(1.06)^{8}
E. 40000\cdot(1.12)^2 F. 40000\cdot(1.06)
Zadanie 71.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12005 ⋅ Poprawnie: 524/550 [95%] Rozwiąż 
Podpunkt 71.1 (1 pkt)
 Klient wpłacił do banku na lokatę 3-letnią kwotę w wysokości K_0 zł. Po każdym rocznym okresie oszczędzania bank dolicza odsetki w wysokości 7\% od kwoty bieżącego kapitału znajdującego się na lokacie – zgodnie z procentem składanym.

Po n=3 latach oszczędzania w tym banku kwota na lokacie (bez uwzględniania podatków) jest równa:

Odpowiedzi:
A. K_0\cdot(1+0,03)^6 B. K_0\cdot(1,07)^3
C. K_0\cdot(0,03)^3 D. K_0\cdot(1,03)^7
E. K_0\cdot(0,03)^7 F. K_0\cdot(1+0,07)^{6}
Zadanie 72.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12026 ⋅ Poprawnie: 120/130 [92%] Rozwiąż 
Podpunkt 72.1 (1 pkt)
 Medyczna maseczka ochronna wielokrotnego użytku z wymiennymi filtrami wskutek podwyżki zdrożała o 25\% i kosztuje obecnie 77.35 zł.

Cena maseczki w złotych przed podwyżką była równa:

Odpowiedzi:
A. 61.88 B. 54.66
C. 68.60 D. 55.65
E. 66.35 F. 55.37
Zadanie 73.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12053 ⋅ Poprawnie: 122/128 [95%] Rozwiąż 
Podpunkt 73.1 (1 pkt)
 Liczba 144 stanowi 150\% liczby c.

Wtedy liczba c jest równa:

Odpowiedzi:
A. 100 B. 88
C. 104 D. 96
E. 101 F. 102
Zadanie 74.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12083 ⋅ Poprawnie: 95/106 [89%] Rozwiąż 
Podpunkt 74.1 (1 pkt)
 Cenę drukarki obniżono o 30\%, a następnie nową cenę obniżono o 10\%.

W wyniku obu tych zmian cena drukarki zmniejszyła się w stosunku do ceny sprzed obu obniżek o:

Odpowiedzi:
A. 34\% B. 33\%
C. 42\% D. 37\%
E. 35\% F. 40\%
Zadanie 75.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12108 ⋅ Poprawnie: 67/96 [69%] Rozwiąż 
Podpunkt 75.1 (1 pkt)
 Liczba x stanowi 60\% liczby dodatniej y. Wynika stąd, że liczba y to p\% liczby x.

Liczba p zaokrąglona do dwóch miejsc po przecinku jest równa:

Odpowiedzi:
A. 170.67 B. 161.67
C. 167.67 D. 171.67
E. 164.67 F. 168.67
G. 176.67 H. 166.67
Zadanie 76.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12160 ⋅ Poprawnie: 187/222 [84%] Rozwiąż 
Podpunkt 76.1 (1 pkt)
 Pani Aniela wpłaciła do banku kwotę 44000 zł na lokatę dwuletnią. Po każdym rocznym okresie oszczędzania bank doliczał odsetki w wysokości p\% w skali roku od kwoty bieżącego kapitału znajdującego się na lokacie – zgodnie z procentem składanym. Na koniec okresu oszczędzania kwota na tej lokacie była równa 53240.00 zł wraz z odsetkami (bez uwzględniania podatków).

Oprocentowanie lokaty w skali roku było równe:

Odpowiedzi:
A. 11.0\% B. 11.5\%
C. 12.5\% D. 9.5\%
E. 10.0\% F. 9.0\%
G. 8.5\% H. 8.0\%
Zadanie 77.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20058 ⋅ Poprawnie: 69/158 [43%] Rozwiąż 
Podpunkt 77.1 (2 pkt)
 « Na początku roku akademickiego mężczyźni stanowili 29\% wszystkich studentów. Na koniec roku liczba wszystkich studentów zmalała o 13\% i wówczas okazało się, że mężczyźni stanowią 24\% wszystkich studentów.

O ile procent zmalała liczba mężczyzn na koniec roku w stosunku do liczby mężczyzn na początku roku (bez jednostki)?

Odpowiedź:
ile\ procent=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 78.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20059 ⋅ Poprawnie: 79/163 [48%] Rozwiąż 
Podpunkt 78.1 (2 pkt)
 Dany jest prostokąt o bokach a i b oraz prostokąt o bokach c i d. Długość boku c to 80\% długości boku a. Długość boku d to 75\% długości boku b.

Oblicz, ile procent pola prostokąta o bokach a i b stanowi pole prostokąta o bokach c i d. Odpowiedź wpisz bez jednostki.

Odpowiedź:
ile\ procent= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 79.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20060 ⋅ Poprawnie: 46/141 [32%] Rozwiąż 
Podpunkt 79.1 (2 pkt)
 «« W pewnej szkole przez trzy kolejne lata zmieniała się liczba uczniów. W pierwszym roku liczba uczniów zmalała i na koniec roku była o 80\% mniejsza niż na początku. W drugim roku wzrosła i ukończyło go 28\% więcej uczniów niż pierwszy.

O ile procent, w stosunku do liczby uczniów kończących drugi rok, zmieniła się (wzrosła lub zmalała) ich liczba w następnym roku, jeśli na koniec trzeciego roku było tyle samo uczniów co na początku pierwszego?
Wynik zaokrąglij do 0,1% i wpisz go bez jednostki.

Odpowiedź:
ile\ procent= (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 80.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20061 ⋅ Poprawnie: 79/194 [40%] Rozwiąż 
Podpunkt 80.1 (1 pkt)
 » Pan Kowalski planując wyjazd na wakacje letnie w następnym roku postanowił założyć lokatę, wpłacając do banku 173000 zł na okres jednego roku. Ma do wyboru trzy rodzaje lokat:
  • lokata A – oprocentowanie w stosunku rocznym 8%, kapitalizacja odsetek po roku;
  • lokata B – oprocentowanie w stosunku rocznym 7,8%, kapitalizacja odsetek co pół roku;
  • lokata C – oprocentowanie w stosunku rocznym 7,7%, kapitalizacja odsetek co kwartał.

Dla każdej z lokat oblicz wypłaconą ilość odsetek.

Podaj kwotę odsetek lokaty najmniej opłacalnej (bez jednostki, z dokładnością do jednego grosza).

Odpowiedź:
odsetki= (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 80.2 (1 pkt)
 Podaj kwotę odsetek lokaty najbardziej opłacalnej (bez jednostki, z dokładnością do jednego grosza).
Odpowiedź:
odsetki= (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 81.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20062 ⋅ Poprawnie: 122/203 [60%] Rozwiąż 
Podpunkt 81.1 (2 pkt)
 « Świeże grzyby zawierały 84\% wody. Wysuszono 470 kg świeżych grzybów. Grzyby wysuszone zawierały 20\% wody.

Ile kilogramów grzybów suszonych otrzymano?

Odpowiedź:
ilosc\ [kg]= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 82.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20063 ⋅ Poprawnie: 270/487 [55%] Rozwiąż 
Podpunkt 82.1 (1 pkt)
Diagram przedstawia wyniki ankiety, w której ankietowani odpowiedzieli na pytanie, jakie napoje piją między posiłkami. Ankietowani wybierali tylko jeden z czterech rodzajów napojów.

Ile procent badanych osób nie pije owocowych napojów gazowanych? Wynik zapisz bez jednostki.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 82.2 (1 pkt)
Ile procent badanych osób nie pije soków warzywnych i nie pije wody mineralnej (również bez jednostki)?
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 83.  3 pkt ⋅ Numer: pp-20831 ⋅ Poprawnie: 118/130 [90%] Rozwiąż 
Podpunkt 83.1 (3 pkt)
 « Bartek stosując dwumiesięczną dietę schódł w pierwszym miesiącu 11 kg, a następnym miesiącu jeszcze o 7\% swojej aktualnej wagi po pierwszym miesiącu stosowania diety. Po dwóch miesiącach stosowania diety ważył 93 kg.

Ile kilogramów ważył przed stosowaniem diety?

Odpowiedź:
waga= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 84.  2 pkt ⋅ Numer: pp-21191 ⋅ Poprawnie: 369/488 [75%] Rozwiąż 
Podpunkt 84.1 (2 pkt)
 Zarząd firmy wydzielił z budżetu kwotę 1570000 złotych łącznie na projekty badawcze dla dwóch zespołów: A i B. W pierwszym półroczu realizacji tych projektów oba zespoły wykorzystały łącznie 180550 złotych – zespół A wykorzystał 12\% przyznanych mu środków, a zespół B wykorzystał 11\% przyznanych mu środków.

Oblicz kwotę przyznaną zespołowi A na realizację projektu badawczego.

Odpowiedź:
A\ [zl]= (wpisz liczbę całkowitą)

☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm