Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Potęga o wykładniku całkowitym

Zadania dla liceum ogólnokształcącego - poziom podstawowy

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11425 ⋅ Poprawnie: 404/638 [63%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 Dane są liczby x=50.0\cdot 10^{-45} i y=5.0\cdot 10^{-20}. Zapisz iloraz \frac{x}{y} w postaci m\cdot 10^c, gdzie m\in\langle 1,10) i c\in\mathbb{Z}.

Podaj liczby m i c.

Odpowiedzi:
m= (dwie liczby całkowite)

c= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10397 ⋅ Poprawnie: 619/953 [64%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 » Zapisz iloczyn 32^{-10}\cdot \left(\frac{1}{8}\right)^{15} w postaci a^p, gdzie a,p\in\mathbb{Z} i a jest liczbą pierwszą.

Podaj liczby a i p.

Odpowiedzi:
a= (wpisz liczbę całkowitą)
p= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10430 ⋅ Poprawnie: 715/810 [88%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 Oblicz wartość wyrażenia w=\left( \frac{2^{-7}\cdot 3^{-2}} {2^{-2}\cdot 3^{-7}} \right)^0 .
Odpowiedź:
w= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10433 ⋅ Poprawnie: 604/819 [73%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 Zapisz wyrażenie \frac{4^{14}\cdot 5^{12}} {20^{12}} w postaci potęgi p^k o całkowitym wykładniku i podstawie, która jest liczbą pierwszą.

Podaj podstawę i wykładnik tej potęgi.

Odpowiedzi:
p= (wpisz liczbę całkowitą)
k= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10379 ⋅ Poprawnie: 272/302 [90%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Zapisz wyrażenie \frac{25^5\cdot 2^{9}}{50^5} w postaci potęgi p^k, gdzie p,k\in\mathbb{Z} i p jest liczbą pierwszą.

Podaj wykładnik k tej potęgi.

Odpowiedź:
k= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 6.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10375 ⋅ Poprawnie: 152/171 [88%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 Oblicz wartość wyrażenia w=175^2\cdot 5^{-4} .
Odpowiedź:
w= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 7.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10382 ⋅ Poprawnie: 185/209 [88%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 Zapisz wyrażenie \frac{35^{30} \cdot 7^6} {5^{30}\cdot 7^{30}} \cdot \frac{1}{7} w postaci potęgi p^k o całkowitym wykładniku i podstawie, która jest liczbą pierwszą.

Podaj podstawę i wykładnik tej potęgi.

Odpowiedzi:
p= (wpisz liczbę całkowitą)
k= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 8.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10387 ⋅ Poprawnie: 455/571 [79%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (1 pkt)
 Zapisz wyrażenie \frac{3^{3}\cdot 3^{7}\cdot \frac{1}{9}}{\left(\sqrt{3}\right)^{2}} w postaci potęgi p^k o całkowitym wykładniku i podstawie, która jest liczbą pierwszą.

Podaj podstawę i wykładnik tej potęgi.

Odpowiedzi:
p= (wpisz liczbę całkowitą)
k= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 9.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10418 ⋅ Poprawnie: 128/172 [74%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
 Liczbę (-16)^3\cdot (\sqrt{16})^{-4} pomnożono przez 5.

Wartość tak otrzymanego wyrażenia:

Odpowiedzi:
A. zmniejszyła sie o 48 B. zmniejszyła sie o 64
C. zwiększyła się o 48 D. zmniejszyła sie o 32
Zadanie 10.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10391 ⋅ Poprawnie: 147/188 [78%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 Zapisz wyrażenie 2^{2}\cdot 8^{-6} w postaci potęgi p^k, gdzie p,k\in\mathbb{Z} i p jest liczbą pierwszą.

Podaj wykładnik k.

Odpowiedź:
k= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 11.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10329 ⋅ Poprawnie: 261/321 [81%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (1 pkt)
 Zapisz wyrażenie w=\frac{7}{\sqrt{8}-1}-\frac{7}{\sqrt{8}+1} w najprostszej postaci m\sqrt{n}, gdzie m,n\in\mathbb{N}.
Odpowiedź:
w= \cdot
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 12.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10416 ⋅ Poprawnie: 245/363 [67%] Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (1 pkt)
Oblicz wartość wyrażenia w=-3^2-\left(-2-2^{-1}\right)^2 .
Odpowiedź:
w=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 13.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10388 ⋅ Poprawnie: 83/111 [74%] Rozwiąż 
Podpunkt 13.1 (1 pkt)
 » Liczba \frac{\sqrt[3]{-125}\cdot 5^{7} : 5^3} {b} jest równa:
Odpowiedzi:
A. 5^{3} B. -5^{6}
C. (-5)^{4} D. -5^{5}
Zadanie 14.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10399 ⋅ Poprawnie: 195/248 [78%] Rozwiąż 
Podpunkt 14.1 (1 pkt)
 Zapisz wyrażenie \frac{13^3\cdot 169}{\sqrt{13}} w najprostszej postaci m^k\cdot \sqrt{p}, gdzie m,k,p\in\mathbb{Z} i p jest liczbą pierwszą.

Podaj liczby k i p.

Odpowiedzi:
k= (wpisz liczbę całkowitą)
p= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 15.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11404 ⋅ Poprawnie: 261/388 [67%] Rozwiąż 
Podpunkt 15.1 (1 pkt)
 Zapisz wartość wyrażenia \left(\frac{27^{-7}\cdot 8^{-7}}{4^{-12}\cdot 9^{-12}}\right)^{-3} w postaci potęgi o podstawie 6.

Podaj wykładnik tej potęgi.

Odpowiedź:
k= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 16.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10406 ⋅ Poprawnie: 177/277 [63%] Rozwiąż 
Podpunkt 16.1 (1 pkt)
 Zapisz wartość wyrażenia 5^{4}\cdot 9^{-2} w postaci potęgi o wykładniku 4.

Podaj podstawę tej potęgi.

Odpowiedź:
p=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 17.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10407 ⋅ Poprawnie: 300/438 [68%] Rozwiąż 
Podpunkt 17.1 (1 pkt)
 Zapisz wartość wyrażenia \left(\frac{5}{13}\right)^{44}\cdot \left(\frac{13}{5}\right)^{55} w postaci potęgi o podstawie \frac{13}{5}.

Podaj wykładnik tej potęgi.

Odpowiedź:
k= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 18.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10392 ⋅ Poprawnie: 138/198 [69%] Rozwiąż 
Podpunkt 18.1 (1 pkt)
 Zapisz wyrażenie 5^{26}\cdot 25^{52} w postaci potęgi p^k, gdzie p,k\in\mathbb{Z} i p jest kwadratem liczby pierwszej.

Podaj wykładnik k.

Odpowiedź:
k= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 19.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10394 ⋅ Poprawnie: 66/137 [48%] Rozwiąż 
Podpunkt 19.1 (1 pkt)
 Zapisz wyrażenie \left(x^{-1}y\right)^{25} w postaci potęgi o podstawie \frac{x}{y}.

Podaj wykładnik tej potęgi.

Odpowiedź:
k= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 20.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11879 ⋅ Poprawnie: 330/382 [86%] Rozwiąż 
Podpunkt 20.1 (1 pkt)
 Liczba \frac{2^{-3}\cdot3^{-6}\cdot4^0}{2^{-1}\cdot3^{-10}\cdot4^{-1}} jest równa:
Odpowiedzi:
A. 2\cdot3^{5} B. 2\cdot3^{4}
C. 81 D. \frac{81}{2}
E. 4\cdot3^{4} F. \frac{81}{4}
Zadanie 21.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11907 ⋅ Poprawnie: 338/420 [80%] Rozwiąż 
Podpunkt 21.1 (1 pkt)
 Liczba \frac{125^{-40}}{5^{10}} jest równa:
Odpowiedzi:
A. 5^{-132} B. 5^{130}
C. 5^{-131} D. 25^{-66}
E. 5^{-130} F. 5^{-126}
Zadanie 22.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11936 ⋅ Poprawnie: 234/263 [88%] Rozwiąż 
Podpunkt 22.1 (1 pkt)
 Wartość wyrażenia \left(4+4\cdot 2^{-1}\right)^{-3} jest równa:
Odpowiedzi:
A. \frac{1}{1728} B. 1
C. \frac{1}{8} D. \frac{1}{216}
E. \frac{1}{1296} F. 27
Zadanie 23.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11981 ⋅ Poprawnie: 657/742 [88%] Rozwiąż 
Podpunkt 23.1 (1 pkt)
 Liczba \left(\frac{1}{16}\right)^{10}\cdot 8^{20} jest równa:
Odpowiedzi:
A. 2^{23} B. 2^{18}
C. 2^{17} D. 2^{20}
E. 2^{16} F. 2^{21}
Zadanie 24.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12052 ⋅ Poprawnie: 194/217 [89%] Rozwiąż 
Podpunkt 24.1 (1 pkt)
 Liczba 100^{5}\cdot (0,1)^{4} jest równa:
Odpowiedzi:
A. 10^{-2} B. 10^{4}
C. 10^{2} D. 10^{10}
E. 10^{9} F. 10^{6}
Zadanie 25.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12107 ⋅ Poprawnie: 180/204 [88%] Rozwiąż 
Podpunkt 25.1 (1 pkt)
 Liczba 4^{3}\cdot 2^{-9} jest równa:
Odpowiedzi:
A. 2^{-2} B. 2^{-1}
C. 2^{-5} D. 2^{1}
E. 2^{-3} F. 2^{-6}
G. 2^{-4} H. 4^{0}
Zadanie 26.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20146 ⋅ Poprawnie: 176/273 [64%] Rozwiąż 
Podpunkt 26.1 (2 pkt)
 Oblicz wartość wyrażenia w=\frac{6^{-2}-3\cdot \left(2\right)^{-2}} {5-\left(\frac{1}{6}\right)^{-1}} .
Odpowiedź:
w=
(wpisz dwie liczby całkowite)

☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm