Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Wykres proporcionalności odwrotnej

Zadania dla liceum ogólnokształcącego - poziom podstawowy

 

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11127 ⋅ Poprawnie: 397/618 [64%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 Dana jest funkcja określona wzorem f(x)=\frac{5}{x}.

Oblicz wartość tej funkcji w punkcie \sqrt{12}-\sqrt{7} i zapisz wynik w postaci m\sqrt{12}+n\sqrt{7}, gdzie m,n\in\mathbb{Z}.

Podaj liczby m i n.

Odpowiedzi:
m= (wpisz liczbę całkowitą)
n= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11119 ⋅ Poprawnie: 231/419 [55%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 « Funkcja f określona jest wzorem f(x)=\frac{42}{x} . Zbiór A jest zbiorem wszystkich liczb całkowitych c takich, że f(c) jest liczbą całkowitą.

Ile liczb zawiera zbiór A.

Odpowiedź:
ile= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11129 ⋅ Poprawnie: 704/872 [80%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 Zbiorem wartości funkcji określonej wzorem f(x)=\frac{9}{x} jest:
Odpowiedzi:
A. \mathbb{R} B. \mathbb{R}-\{-9\}
C. \mathbb{R}-\{0\} D. \mathbb{R}-\{9\}
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11109 ⋅ Poprawnie: 233/416 [56%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 « Wykres funkcji określonej wzorem f(x)=-\frac{10}{x} nie przecina prostej o równaniu:
Odpowiedzi:
A. y=10 B. y=20x
C. x=-10 D. y=-10x
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11115 ⋅ Poprawnie: 397/706 [56%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 « Do wykresu funkcji f(x)=\frac{a}{x} należy punkt o współrzędnych (833,834).

Zatem funkcja f:

Odpowiedzi:
A. jest rosnąca w (0,+\infty) B. jest malejąca w (0,+\infty)
C. jest rosnąca w (-\infty, 0) D. jest malejąca w \mathbb{R}
Zadanie 6.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11116 ⋅ Poprawnie: 620/738 [84%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 Do wykresu funkcji określonej wzorem f(x)=\frac{a}{x}, dla x\neq 0 należy punkt o współrzędnych A=(-6,4).

Podaj wartość parametru a.

Odpowiedź:
a= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 7.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11117 ⋅ Poprawnie: 160/225 [71%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 Dla której z podanych wartości a, wykres funkcji określonej wzorem f(x)=\frac{a}{x} nie ma punktów wspólnych z wykresem prostej o równaniu y=10x:
Odpowiedzi:
A. a=\sqrt{4} B. a=\sqrt{3}
C. a=2 D. a=\frac{1}{5}
E. a=\sqrt{5} F. a=-\sqrt{7}
Zadanie 8.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11114 ⋅ Poprawnie: 454/637 [71%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (1 pkt)
 Wykres proporcjonalności odwrotnej zawiera punkt o współrzednych (3,14).

Wynika z tego, że ten wykres zawiera też punkt:

Odpowiedzi:
A. (7,-8) B. (8,2)
C. (-3,-2) D. (-1,-42)
Zadanie 9.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11569 ⋅ Poprawnie: 27/59 [45%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
 Równanie x\cdot y=5 spełniają tylko dwie takie pary liczb, w których obie liczby są naturalne.

Ile par liczb całkowitych spełnia równanie x\cdot y=-18?

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 10.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20485 ⋅ Poprawnie: 284/635 [44%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (2 pkt)
 Do wykresu funkcji f(x)=\frac{a}{x-3} należy punkt \left(5,\frac{1}{4}\right) oraz punkt (x_0,8).

Wyznacz x_0.

Odpowiedź:
x_0=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 11.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20486 ⋅ Poprawnie: 299/603 [49%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (2 pkt)
 Do wykresu funkcji f(x)=-\frac{9}{x}+q należy punkt \left(\frac{9}{2},\frac{7}{2}\right).

Wyznacz q.

Odpowiedź:
q=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 12.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20497 ⋅ Poprawnie: 32/154 [20%] Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (2 pkt)
 «« Do wykresu proporcjonalności odwrotnej należy punkt \left(3, \frac{1}{5}\right).

Wyznacz liczbę odwrotną do liczby \sqrt{5} w tej proporcjonalności.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 13.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20879 ⋅ Poprawnie: 35/51 [68%] Rozwiąż 
Podpunkt 13.1 (1 pkt)
 Samochód osobowy jadący ze średnią prędkością 80 km/h pokonuje pewną drogę w czasie 2 godzin i 4 minut. W jakim czasie pokona tę drogę motorowerzysta jadący ze średnią prekością 40 km/h?

Wynik podaj w minutach.

Odpowiedź:
t[min]= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 13.2 (1 pkt)
 Z jaką prędkością należy jechać, aby pokonać tę drogę w czasie 4 godzin i 8 minut?

Wynik podaj w kilometrach na godzinę.

Odpowiedź:
v[km/h]= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 14.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20880 ⋅ Poprawnie: 37/52 [71%] Rozwiąż 
Podpunkt 14.1 (2 pkt)
 Brygada 32 robotników wykonuje pewną pracę w czasie 3 godzin i 50 minut. W jakim czasie wykona tę samą pracę brygada liczbąca 40 robotników?

Wynik podaj w minutach.

Odpowiedź:
t[min]= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 15.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30397 ⋅ Poprawnie: 21/31 [67%] Rozwiąż 
Podpunkt 15.1 (4 pkt)
 Odległość między dwoma miastami wynosi 122 km. Pociąg pokonuję tę trasę ze średnią prędkością v. Gdyby pociąg jechał o 16 km/h szybciej, to do miasta docelowego przyjechałby o 23 minut szybciej. Gdyby zaś pociąg jechał o 18 km/h wolniej, to pokonywałby tę trasę o 45 minut dłużej.

Z jaką średnią prędkością pociąg zwyczajowo pokonuję tę trasę?

Odpowiedź:
v[km/h]= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 16.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30396 ⋅ Poprawnie: 20/42 [47%] Rozwiąż 
Podpunkt 16.1 (4 pkt)
 « Odległość między dwoma miastami Odległość między dwoma miastami wynosi 66 km. Pociąg pokonuję tę trasę w określonym czasie t. Gdyby pociąg jechał o 15 km/h wolniej, to do miasta docelowego przyjechałby o 27 minut później. Gdyby zaś pociąg jechał o 5 km/h szybiej, to pokonywałby tę trasę w czasie o 6 minut krótszym.

Ile minut potrzebuje pociąg na pokonanie tej trasy?

Odpowiedź:
t[min]= (wpisz liczbę całkowitą)

☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm