Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Proste równania liniowe z wartością bezwzględną

Zadania dla liceum ogólnokształcącego - poziom rozszerzony

 

Zadanie 1.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20004 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 Rozwiąż równanie \left|a+\left|x-b\right|\right|=c .

Podaj najmniejsze z rozwiązań tego równania.

Dane
a=5
b=6
c=7
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 1.2 (1 pkt)
 Podaj największe z rozwiązań tego równania.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 2.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20005 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 » Rozwiąż równanie \left|a-\left|x-b\right|\right|=c .

Podaj najmniejsze z rozwiązań tego równania.

Dane
a=5
b=6
c=2
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 2.2 (1 pkt)
 Podaj największe z rozwiązań tego równania.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 3.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20007 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 Rozwiąż równanie \left|a-\left|x+b\right|\right|=c .

Podaj najmniejsze z rozwiązań tego równania.

Dane
a=5
b=6
c=2
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 3.2 (1 pkt)
 Podaj największe z rozwiązań tego równania.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 4.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20008 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 « Rozwiąż równanie \left|\left|x+a\right|-b\right|=c .

Podaj najmniejsze z rozwiązań tego równania.

Dane
a=5
b=6
c=2
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 4.2 (1 pkt)
 Podaj największe z rozwiązań tego równania.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 5.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20009 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Rozwiąż równanie \left|\left|x+a\right|-\frac{b}{2}\right|=c .

Podaj najmniejsze z rozwiązań tego równania.

Dane
a=5
b=6
c=2
Odpowiedź:
_{min}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 5.2 (1 pkt)
 Podaj największe z rozwiązań tego równania.
Odpowiedź:
x_{max}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20010 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 « Rozwiąż równanie \left|\left|x-\frac{a}{4}\right|-\frac{b}{2}\right|=c .

Podaj najmniejsze z rozwiązań tego równania.

Dane
a=2
b=8
c=2
Odpowiedź:
x_{min}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 6.2 (1 pkt)
 Podaj największe z rozwiązań tego równania.
Odpowiedź:
x_{max}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20766 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 « Rozwiąż równanie \left|\left|x+\frac{a}{4}\right|-\frac{b}{2}\right|=c .

Podaj najmniejsze z rozwiązań tego równania.

Dane
a=5
b=6
c=2
Odpowiedź:
x_{min}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 7.2 (1 pkt)
 Podaj największe z rozwiązań tego równania.
Odpowiedź:
x_{max}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 8.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20433 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (2 pkt)
 « Oblicz iloczyn wszystkich rozwiązań równania \left|\frac{1}{2}\left|x+a\right|-b\right|=c .
Dane
a=5
b=6
c=2
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 9.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20950 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (0.8 pkt)
 Rozwiąż równanie \left|7-\left|2x+7\right|\right|=6.

Podaj najmniejsze rozwiązanie tego równania.

Odpowiedź:
x_{min}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 9.2 (0.8 pkt)
 Podaj największe rozwiązanie tego równania.
Odpowiedź:
x_{max}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 9.3 (0.4 pkt)
 Ile rozwiązań ma to równanie?
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 10.  2 pkt ⋅ Numer: pr-21105 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (0.8 pkt)
 Rozwiąż równanie \left|5-\left|3x+22\right|\right|-2=0.

Podaj najmniejsze rozwiązanie tego równania.

Odpowiedź:
x_{min}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 10.2 (0.8 pkt)
 Podaj największe rozwiązanie tego równania.
Odpowiedź:
x_{max}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 10.3 (0.4 pkt)
 Ile rozwiązań niecałkowitych ma to równanie?
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 11.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20908 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (1.6 pkt)
 Rozwiąż równanie \left||4x+13|-4\right|=3 .

Podaj najmniejsze i największe rozwiązanie tego równania.

Odpowiedzi:
min= (wpisz liczbę zapisaną dziesiętnie)
max= (wpisz liczbę zapisaną dziesiętnie)
Podpunkt 11.2 (0.4 pkt)
 Ile rozwiązań ma to zadanie?
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 12.  2 pkt ⋅ Numer: pr-21104 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (1.6 pkt)
 Rozwiąż równanie \left|\left|2-x\right|+1\right|=9 .

Podaj najmniejsze i największe rozwiązanie tego równania.

Odpowiedzi:
min= (wpisz liczbę zapisaną dziesiętnie)
max= (wpisz liczbę zapisaną dziesiętnie)
Podpunkt 12.2 (0.4 pkt)
 Ile rozwiązań ma to zadanie?
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 13.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20893 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 13.1 (1 pkt)
 Rozwiąż równanie \frac{2|11+x|-7}{4}=\frac{|-x-11|-10}{3}+|-11-x|.

Podaj najmniejsze rozwiązanie tego równania.

Odpowiedź:
x_{min}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 13.2 (1 pkt)
 Podaj największe rozwiązanie tego równania.
Odpowiedź:
x_{max}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 14.  2 pkt ⋅ Numer: pr-21102 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 14.1 (1 pkt)
 Rozwiąż równanie \frac{3|-5-x|-4}{2}-\frac{6-|x+5|}{5}=7\frac{3}{5}-|5+x|.

Podaj najmniejsze i największe rozwiązanie tego równania.

Odpowiedź:
x_{min}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 14.2 (1 pkt)
 Podaj największe rozwiązanie tego równania.
Odpowiedź:
x_{max}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 15.  2 pkt ⋅ Numer: pr-21103 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 15.1 (1 pkt)
 Rozwiąż równanie -\frac{4|9+x|-3}{6}+\frac{|-x-9|+1}{3}=2-\frac{4-|-9-x|}{2}.

Podaj najmniejsze i największe rozwiązanie tego równania.

Odpowiedź:
x_{min}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 15.2 (1 pkt)
 Podaj największe rozwiązanie tego równania.
Odpowiedź:
x_{max}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 16.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20948 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 16.1 (2 pkt)
 Rozwiąż równanie \frac{6|x+12|-\left(\left|-x-12\right|+4\sqrt{5}\right)}{3}-4=|x+12|-2\sqrt{5} . Najmniejsze z rozwiązań zapisz w najprostszej postaci a+b\sqrt{c}, gdzie a,b,c\in\mathbb{Z}.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  + \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 17.  2 pkt ⋅ Numer: pr-21100 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 17.1 (2 pkt)
 Rozwiąż równanie |-3\sqrt{3}-x|-\frac{|x+3\sqrt{3}|+2\sqrt{3}}{2}=\frac{2|-x-3\sqrt{3}|}{3}-1-\sqrt{3} . Najmniejsze z rozwiązań zapisz w najprostszej postaci a+b\sqrt{c}, gdzie a,b, c\in\mathbb{Z}.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  + \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 18.  2 pkt ⋅ Numer: pr-21101 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 18.1 (2 pkt)
 Rozwiąż równanie \frac{3|-x-5|-2\sqrt{2}}{2}-\frac{2|5+x|+\sqrt{2}-1}{4}=\frac{5|x+5|-\sqrt{2}-1}{8} . Najmniejsze z rozwiązań zapisz w najprostszej postaci a+b\sqrt{c}, gdzie a,b,c\in\mathbb{Z}.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  + \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 19.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20895 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 19.1 (1 pkt)
 « Rozwiąż równanie \frac{|x+5\sqrt{3}|+6}{\sqrt{3}}=7. Zapisz rozwiązania w postaci a+b\sqrt{c}, gdzie a,b,c\in\mathbb{Z}.

Podaj najmniejsze z rozwiązań tego równania.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  + \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Podpunkt 19.2 (1 pkt)
 Podaj największe z rozwiązań tego równania.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  + \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 20.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20896 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 20.1 (2 pkt)
 Rozwiąż równanie 12-6|x+6|-3(|6+x|+5)=4(|x+6|-1)-25.

Podaj najmniejsze i największe rozwiązanie tego równania.

Odpowiedzi:
x_{min}= (wpisz liczbę zapisaną dziesiętnie)
x_{max}= (wpisz liczbę zapisaną dziesiętnie)
Zadanie 21.  2 pkt ⋅ Numer: pr-21098 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 21.1 (2 pkt)
 Rozwiąż równanie |x+10|-5(|10+x|-1)=4|-x-10|+2|-10-x|-45.

Podaj najmniejsze i największe rozwiązanie tego równania.

Odpowiedzi:
x_{min}= (wpisz liczbę zapisaną dziesiętnie)
x_{max}= (wpisz liczbę zapisaną dziesiętnie)
Zadanie 22.  2 pkt ⋅ Numer: pr-21099 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 22.1 (2 pkt)
 Rozwiąż równanie (-2|2-x|+|x-2|)\cdot 3=5|-2+x|-16.

Podaj najmniejsze i największe rozwiązanie tego równania.

Odpowiedzi:
x_{min}= (wpisz liczbę zapisaną dziesiętnie)
x_{max}= (wpisz liczbę zapisaną dziesiętnie)
Zadanie 23.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20003 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 23.1 (1 pkt)
 « Rozwiąż równanie |mx+ax|+|m+a|=4 , dla m=p.

Podaj najmniejsze z rozwiązań tego równania.

Dane
a=4
p=-2
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 23.2 (1 pkt)
 Dla jakich wartości parametru m równanie to ma rozwiązania?

Podaj najmniejsze m spełniające warunki zadania.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 24.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20453 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 24.1 (1 pkt)
 « Rozwiąż równanie \left||2x+11|-3\right|=5.

Podaj najmniejsze rozwiązanie tego równania.

Odpowiedź:
x_{min}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 24.2 (1 pkt)
 Podaj największe rozwiązanie tego równania.
Odpowiedź:
x_{max}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 25.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20047 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 25.1 (1 pkt)
 Rozwiąż równanie \left|\left|2x+a-1\right|-7\right|=4 .

Podaj sumę najmniejszego i największego z rozwiązań.

Dane
a=2
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 25.2 (1 pkt)
 Podaj sumę wszystkich rozwiązań.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)

☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm