Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Równania liniowe z wartością bezwzględną

Zadania dla liceum ogólnokształcącego - poziom rozszerzony

 

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pr-10100 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 » Wyznacz sumę rozwiązań równania |x^2-35|=-2x.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pr-11643 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Liczba różnych pierwiastków równania 5x+|x-4|=0 jest równa:
Odpowiedzi:
A. 1 B. 0
C. 2 D. 3
Zadanie 3.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20765 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 « Rozwiąż równanie: |a-x|+a=x.

Podaj najmniejszą liczbę spełniającą to równanie. Jeśli taka liczba nie istnieje wpisz 0.

Dane
a=8
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 3.2 (1 pkt)
 Podaj największą liczbę spełniającą to równanie. Jeśli taka liczba nie istnieje wpisz 0.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 4.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20955 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 Rozwiąż równanie \left|-\frac{39}{4}-x\right|=x+\frac{43}{4} .

Podaj najmniejsze rozwiązanie tego równania.

Odpowiedź:
x_{min}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 4.2 (1 pkt)
 Podaj największe rozwiązanie tego równania.
Odpowiedź:
x_{max}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 5.  2 pkt ⋅ Numer: pr-21085 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Rozwiąż równanie \frac{71}{4}+x=2\left|x+\frac{59}{4}\right| .

Podaj najmniejsze rozwiązanie tego równania.

Odpowiedź:
x_{min}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 5.2 (1 pkt)
 Podaj największe rozwiązanie tego równania.
Odpowiedź:
x_{max}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pr-21086 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 » Rozwiąż równanie \left|3x-\frac{47}{4}\right|+2=2x-\frac{5}{2} .

Podaj najmniejsze rozwiązanie tego równania.

Odpowiedź:
x_{min}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 6.2 (1 pkt)
 Podaj największe rozwiązanie tego równania.
Odpowiedź:
x_{max}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pr-21087 ⋅ Poprawnie: 10/20 [50%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 Rozwiąż równanie \left|-\frac{19}{2}-2x\right|+x+\frac{25}{4}=3 .

Podaj najmniejsze rozwiązanie tego równania.

Odpowiedź:
x_{min}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 7.2 (1 pkt)
 Podaj największe rozwiązanie tego równania.
Odpowiedź:
x_{max}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 8.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20452 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (2 pkt)
 Liczba n jest najmniejszą liczbą całkowitą spełniającą równanie 2\cdot|x+68|=|x-28| .

Podaj |n|.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 9.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20046 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
 Rozwiąż równanie \sqrt{x^2+2ax+a^2}-2|x+a+4|+x+a+8=0 .

Podaj najmniejsze z rozwiązań.

Dane
a=4
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 9.2 (1 pkt)
 Spośród wszystkich pozostałych rozwiązań podaj najmniejsze.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 10.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20048 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 « Rozwiąż równanie |x-3+a|-2|x+a|=1.

Podaj najmniejsze z rozwiązań.

Dane
a=3
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 10.2 (1 pkt)
 Podaj największe z rozwiązań.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 11.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20043 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (1 pkt)
 « Rozwiąż równanie |x+3+a|+|a+x-1|=x+18+a.

Podaj najmniejsze z rozwiązań.

Dane
a=3
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 11.2 (1 pkt)
 Podaj największe z rozwiązań.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 12.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20910 ⋅ Poprawnie: 13/20 [65%] Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (1 pkt)
 Rozwiąż równanie |x+10|-|2x+9|=-7-x .

Podaj najmniejsze rozwiązanie tego równania.

Odpowiedź:
x_{min}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 12.2 (1 pkt)
 Podaj największe rozwiązanie tego równania.
Odpowiedź:
x_{max}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 13.  2 pkt ⋅ Numer: pr-21084 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 13.1 (1 pkt)
 Rozwiąż równanie |2x+8|+2x+7=6-|-4-2x| .

Podaj najmniejsze rozwiązanie tego równania.

Odpowiedź:
x_{min}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 13.2 (1 pkt)
 Podaj największe rozwiązanie tego równania.
Odpowiedź:
x_{max}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 14.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20912 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 14.1 (1 pkt)
 Rozwiąż równanie 14+x=2|x+11| .

Podaj najmniejsze rozwiązanie tego równania.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 14.2 (1 pkt)
 Podaj największe rozwiązanie tego równania.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 15.  2 pkt ⋅ Numer: pr-21081 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 15.1 (1 pkt)
 Rozwiąż równanie 14+x=2|x+11| .

Podaj najmniejsze rozwiązanie tego równania.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 15.2 (1 pkt)
 Podaj największe rozwiązanie tego równania.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 16.  2 pkt ⋅ Numer: pr-21083 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 16.1 (1 pkt)
 Rozwiąż równanie |3x+13|+2=2x+14 .

Podaj najmniejsze rozwiązanie tego równania.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 16.2 (1 pkt)
 Podaj największe rozwiązanie tego równania.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 17.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20909 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 17.1 (1 pkt)
 Rozwiąż równanie |2x+19|-|x+7|=4 .

Podaj najmniejsze rozwiązanie tego równania.

Odpowiedź:
x_{min}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 17.2 (1 pkt)
 Podaj największe rozwiązanie tego równania.
Odpowiedź:
x_{max}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 18.  2 pkt ⋅ Numer: pr-21082 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 18.1 (1 pkt)
 Rozwiąż równanie 6-|-3-2x|=|-19-6x| .

Podaj najmniejsze rozwiązanie tego równania.

Odpowiedź:
x_{min}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 18.2 (1 pkt)
 Podaj największe rozwiązanie tego równania.
Odpowiedź:
x_{max}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 19.  3 pkt ⋅ Numer: pr-21176 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 19.1 (3 pkt)
 Rozwiąż równanie |x+5|=2x+27.

Podaj najmniejsze rozwiązanie tego równania.

Odpowiedź:
x_{min}=
(wpisz dwie liczby całkowite)

☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm