Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Zdarzenia. Działania na zdarzeniach

Zadania dla liceum ogólnokształcącego - poziom rozszerzony

 

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pr-10325 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 « Zdarzenie losowe B spełnia zależność 10\cdot P(B')=8-5\cdot P(B).

Oblicz P(B).

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pr-10326 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 « Zdarzenia A i B są jednakowo prawdopodobne i spełniają warunki: P(B\cap A)=\frac{2}{5} oraz P(B)=\frac{3}{5}.

Oblicz P(A-B).

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 3.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20562 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (2 pkt)
 » Wiedząc, że P(A)=\frac{31}{36}, P(B)=\frac{31}{36} i P(A\cup B)=\frac{17}{18}.

Oblicz P(A-B).

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 4.  2 pkt ⋅ Numer: pr-21149 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (2 pkt)
 » Wiedząc, że P(A)=\frac{5}{9}, P(B)=\frac{5}{6} i P(A\cup B)=\frac{17}{18}.

Oblicz P(B-A).

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 5.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20670 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Wiadomo, że dla zdarzeń A i B zachodzą związki: P(A)=\frac{4}{9}, P(B)=\frac{1}{3} oraz B\subset A.

Oblicz P(A-B).

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 5.2 (1 pkt)
 Oblicz P(A\cap B).
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pp-21145 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 Wiadomo, że dla zdarzeń A i B zachodzą związki: P(A)=\frac{4}{9}, P(B)=\frac{1}{3} oraz B\subset A.

Oblicz P(A-B).

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 6.2 (1 pkt)
 Oblicz P(A\cup B).
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20671 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (2 pkt)
 Wiadomo, że dla zdarzeń A i B zachodzą związki: P(A)=\frac{3}{20} i P(A\cup B)=\frac{7}{30}.

Oblicz P(B-A).

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 8.  3 pkt ⋅ Numer: pr-20528 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (1 pkt)
 » Zdarzenia losowe X i Y spełniają warunek P(X'\cap Y')=\frac{1}{4}.

Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia X\cup Y.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 8.2 (2 pkt)
 » Wiadomo dodatkowo, że zdarzenia X i Y wykluczają się i zachodzi warunek \frac{P(Y)}{P(X)}=4.

Oblicz P(X).

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 9.  4 pkt ⋅ Numer: pr-30396 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (2 pkt)
 O zdarzeniach A i B wiadomo, że P(A\cap B)=0, P(A)=\frac{7}{18} i P(B)=\frac{11}{36}.

Oblicz P(A\cup B).

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 9.2 (2 pkt)
 Oblicz P(A-B).
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 10.  4 pkt ⋅ Numer: pr-30870 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (2 pkt)
 O zdarzeniach A i B wiadomo, że P(A\cap B)=0, P(A)=\frac{7}{18} i P(B)=\frac{11}{36}.

Oblicz P(A\cup B).

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 10.2 (2 pkt)
 Oblicz P(B-A).
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 11.  4 pkt ⋅ Numer: pr-30397 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (2 pkt)
 « O zdarzeniach A i B wiadomo, że P(A\cup B)=1, P(A)=\frac{43}{60} i P(B)=\frac{41}{90}.

Oblicz P(A\cap B).

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 11.2 (2 pkt)
 Oblicz P(A-B).
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 12.  4 pkt ⋅ Numer: pr-30869 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (2 pkt)
 « O zdarzeniach A i B wiadomo, że P(A\cup B)=1, P(A)=\frac{43}{60} i P(B)=\frac{41}{90}.

Oblicz P(A\cap B).

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 12.2 (2 pkt)
 Oblicz P(B-A).
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 13.  4 pkt ⋅ Numer: pr-30398 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 13.1 (2 pkt)
 « O zdarzeniach A i B wiadomo, że P(A\cup B)=\frac{67}{72}, P(A)=\frac{47}{72} i P(B)=\frac{7}{9}.

Oblicz P(A\cap B).

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 13.2 (2 pkt)
 Oblicz P\left((A-B)'\right).
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 14.  4 pkt ⋅ Numer: pr-30342 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 14.1 (2 pkt)
 O zdarzeniach X i Y wiadomo, że P\left(X\cup Y\right)=1, P\left(X-Y\right)=\frac{7}{18} oraz P\left(Y-X\right)=\frac{5}{18}.

Wyznacz prawdopodobieństwo zdarzenia X\cap Y.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 14.2 (2 pkt)
 Wyznacz prawdopodobieństwo zdarzenia X'\cup Y'.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)

☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm